Još ne testiraju elektronske karte

Iz Glavnog grada ne odgovaraju na to kada će početi prva faza najavljenog projekta

1236 pregleda 0 komentar(a)
Autobusi prevoznika BLT, Foto: Boris Pejović
Autobusi prevoznika BLT, Foto: Boris Pejović

Glavni grad nedavno je najavio da će početkom juna da krene testiranje elektronske karte u autobusima gradskih prevoznika, ali se to još nije desilo.

Pored toga, nije ni počela obuka zaposlenih u prevozu, a prema informacijama “Vijesti”, Glavni grad je u projekat krenuo i bez konsultacija sa prevoznicima. Zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić 28. maja je izrazila zadovoljstvo što je gradska uprava u prilici, da zajedno sa partnerima, predstavi ono što je prva faza modernizacije javnog prevoza - uvođenje elektronske autobuske karte.

“Elektronska karta će našim građanima omogućiti upotrebu jedne karte i vezanih putovanja u mreži javnog prevoza što će pojednostaviti i ubrzati proceduru kupovine karata u autobusima. Za Glavni grad ovo predstavlja važan izvor novih podataka i omogućava bolji nadzor javnog transporta u Podgorici. Ovo će svakako predstavljati praktičniji i ekonomičniji način transporta za naše građane“, saopštila je tada Vujačićeva, dodajući da će testiranjem trajati 15 dana.

U tom periodu, građani neće moći da kupe elektronsku kartu, već će to biti faza projekta koja će se odnositi na edukaciju vozača, ali već tokom jula, tada je saopšteno, elektronska karta će biti dostupna svim građanima.

Iz Glavnog grada “Vijestima” nisu odgovorili zbog čega prva faza - testiranje projekta još nije počelo.

Direktor BLT-a Janko Bulatović kazao je “Vijestima” da testiranje još nije počelo, ali da se očekuje narednih dana.

“Nije počela ni obuka, to treba Glavni grad da sprovede, jer su oni nosioci posla. Podržavamo uvođenje elektronske karte. Cijena za građane će ostati ista, a vidjećemo kako će sve funkcionisati kada to zaživi”, kazao je Bulatović.

On je istakao da sa Glavnim gradom imaju konstruktivnu saradnju, da očekuju da tako bude i u ovom slučaju.

“Ako se poveća broj putnika, to bi značilo da bi onda mi mogli i da obnovimo vozni park”, kazao je Bulatović.

Direktor Centra za informacioni sistem Džemal Lekić predstavio je 28. maja i aplikaciju “KlikBus” i istakao da će na ovaj način elektronska karta biti dostupna građanima, prevoznicima odnosno vozačima, kontrolorima...

Elektronska karta, kako su najavili iz Glavnog grada, podrazumijeva da se sa jednom kupljenom voznom kartom može koristiti više autobusa bez obzira da li se radi o različitim prevoznicima, u vremenskom okviru za koji je karta izdata - sat, dan ili mjesec.

Linijski prevoz putnika u Podgorici obavljaju tri privatna prevoznika.

Da bi se ova aktivnost sprovela, Glavni grad je nabavio post terminale, računarsku i drugu opremu potrebnu za uvođenje elektronske karte.

Bonus video: