"nećemo pregovarati u vrijeme predizborne kampanje"

Episkopski savjet: 12. jul krajnji rok za za Vladin odgovor na predlog o izmjeni zakona

" Kada je u pitanju litija najavljena za sjutra, Nedjelju Svih svetih, 14. juna, pozivamo sveštenike i vjernike da tamo gdje litije nijesu na vrijeme prijavljene i gdje, samim tim, nijesu dobile odobrenje policije - tu treba održati samo molebane u hramu. Isto tako – tamo gdje su odobrene, litije treba da se obave u onom broju učesnika koji predviđaju važeće zdravstvene mjere", kaže se u saopštenju

24374 pregleda 870 reakcija 84 komentar(a)
Episkopski savjet, Foto: Mitropolija.com
Episkopski savjet, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 13.06.2020. 16:16h

Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori, reagovao je na jučerašnju izjavu portparolke Evropske komisije, Ane Pisonero Hernandes, koja je kazala da Evropska unija pozdravlja spremnost Vlade da obustavi primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Primili smo k znanju jučerašnje saopštenje Evropske komisije iz Brisela o potrebi nastavka dijaloga između Crkve i Vlade u Crnoj Gori, a po pitanju donošenja opšteprihvaćenog Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Razumjeli smo da EK u svom saopštenju ohrabruje dijalog koji treba da dovede do rješenja ovog problema, a ne da dijalog bude uslovljen i ograničen odlukama bilo kojih drugih institucija, kako je saopšteno iz Vlade. Pozdravljamo zainteresovanost međunarodne zajednice za pravedno i demokratsko rješenje ovog problema, i njihovu uključenost u ove naše domaće teme", kaže se u saopštenju Episkopskog savjeta.

Kako su saopštili, Crkva razumije da je u nacionalnoj nadležnosti pitanje regulisanja položaja crkava i vjerskih zajednica na prostoru određene države, i to nikad niko nije dovodio u pitanje.

"Ono što jeste problem od samog početka pripreme i donošenja ovog anti-zakona, to je činjenica da nema inkluzivnog postupka, i da u izradu zakonskog teksta nijesu uključene sve relevantne strane, kao i da sve ovo nije rađeno u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima iz oblasti ljudskih prava", saopšteno je iz Episkopskog savjeta.

Oni su kazali da Vlada Crne Gore poslednjim postupcima narušava duh pregovora.

"Mi smatramo da Vlada Crne Gore posljednjim postupcima narušava duh pregovora i zatvara vrata razumjevanja i dijaloga – o čemu smo detaljano izvjestili javnost u jučerašnjem saopštenju. Jer strane u pregovorima moraju da dokažu iskrenost da su zaista spremni za iznalaženje realnog i stabilnog rješenja - a to je, po nama, novi zakonski tekst, odnosno izmjena spornih zakonskih odredbi. Svojim dosadašnjim postupcima Vlada nije pokazala takvu riješenost, osim puke verbalizacije koja je imala za cilj odugovlačenje i opstrukciju postupka pregovora i izbjegavanje rješavanja problema", kaže se u saopštenju.

Juče objavljena namjera Vlade da suspenduje (obustavi) primjenu Zakona – neodrživa je, antiustavna i pravno neizvjesna okolnost, tvrde u Episkopskom savjetru.

"Ona ne vodi rješenju problema, osim što demonstrira povlačenje crnogorske vlasti pred mirnom, građanskom pobunom naroda. Molitvene crkvene litije, koje su istovremeno i građanski protest protiv ovako donesenog Zakona – pokazale su da ovdje nije riječ o političkim, stranačkim, pa ni nacionalnim podjelama naroda, nego o čistoj borbi za vjerska prava i slobode. Crnogorski vlastodršci uzmiču pred pritiskom naroda i međunarodne zajednice, ali opet nijesu spremni da naprave korak ka rješenju", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da su sprermni da razgovore o Zakonu na ekspertskom nivou privedu kraju, ali na ustavan i demokratski način.

"Mi kao Crkva Hristova, a poslije ovakve poruke Evropske komisije, još jednom pokazujemo spremnost da razgovore o Zakonu na ekspertskom nivou privedemo kraju, ali na ustavan i pravno utemeljen način. Međutim, moramo naglasiti, da nijesmo spremni da ovu važnu temu uvodimo u zonu najavljenih izbora i njima predstojeće predizborne kampanje. Drugim riječima, smatramo da nema ni vremena ni potrebe da se o svemu ovome razgovara u nedogled. Pred nama je vrijeme molitve i posta, uoči Petrovdana ove godine (12. jul 2020.). Taj period vidimo, bez primisli o uslovljavanju i ucjenama, kao krajnji rok za Vladin odgovor na naš jasno i precizno formulisan predlog o izmjeni zakonskog teksta. Poslije toga vremena, a u periodu predizborne kampanje – nemamo namjeru da razgovaramo o ovoj temi", kaže se u saopštenju.

Kako su kazali iz Episkopski savjeta, kada je riječ o najavljhenim obnovama litija, "oozivamo narod da se u predstojećem periodu petrovskog posta sabira u molitvi i miru, na molebanima i krsnim hodovima, u svojim parohijskim i manastriskim hramovima".

"Rod smutnje, mržnje i zla, po riječima Gospodnjim, upravo se izgoni iskrenim i usrdnim postom i molitvom. Kada je u pitanju litija najavljena za sjutra, Nedjelju Svih svetih, 14. juna, pozivamo sveštenike i vjernike da tamo gdje litije nijesu na vrijeme prijavljene i gdje, samim tim, nijesu dobile odobrenje policije - tu treba održati samo molebane u hramu. Isto tako – tamo gdje su odobrene, litije treba da se obave u onom broju učesnika koji predviđaju važeće zdravstvene mjere. Ovo naglašavamo radi mira u narodu, čuvajući i našu braću u policiji - iako smo svjesni da su određene zdravstvene mjere zadržane samo i jedino zbog toga da bi se spriječilo održavanje litija. O ovakvoj neprincipijelnosti državnih organa već smo obavjestili sve međunarodne adrese", kaže se u saopštenju.

Oni su pojasnili da je na kraju sjutrašnjeg molebana, "tamo gdje litiju nije moguće održati, služašči sveštenik je dužan da obavijesti sabrani narod da se molitveni hod neće držati ulicama grada, nego u prostoru oko hrama. U tom smislu, sveštenici su dužni da za sljedeću nedjelju, blagovremeno prijave održavanje litije, po ustaljenom poretku, i to po svim parohijskim hramovima, kako bi se lakše ispoštovale vanredne mjere o vjerskim okupljanjima".

"Umoljavamo Upravu policije i njene službenike na terenu, da zakonske propise i zdravstvene mjere primjenjuju po pravilu da je ”zakon jednak za sve”, te da ne postupaju po selektivnoj pravdi, na način da je jedna vrsta masovnih okupljanja u crnogorskim gradovima moguća i nekažnjiva, a da druga, ista takva, podleže svim mogućim sankcijama", zaključeno je u saopštenju Episkopskog savjeta.

Preporučujemo za Vas