održana litija u podgorici

Amfilohije: Neka me uhapse i vode u Spuž

Šljivančanina su, po riječima podgoričkog paroha Predraga Šćepanovića, pripadnici policije htjeli da privedu, ali da ga je odbranio narod. On je oko 23 časa bio u Centru bezbjednosti u Podgorici zbog davanja izjave

125373 pregleda 1904 reakcija 191 komentar(a)
Amfilohije predvodi litiju u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Amfilohije predvodi litiju u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.06.2020. 23:24h

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije rekao je večeras ispred Hrama Hristvovog Vaskrsenja u Podgorici da je od njega i protojererja Mirčete Šljivančanina traženo da "razagnaju narod sa Hrama".

Amfilohije je to rekao nakon povratka ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja sa protestne litije ulicama Podgorice u kojoj je učestvovalo više hiljada građana i koju je predvodio Amfilohije.

"Da li je Mirčeta to mogao da prihvati? Crkva Božija je da sabira sve ljude i zemaljske narode, da ih miri, priziva na slogu, ljubav i pomirenje. Otac Mirčeta je pozvan u policiju. Ja sam rekao inspektoru da jedini koji treba da odgovara sam ja", kazao je Amfilohije nakon čega su okupljeni građani uzvikivali "svi, svi".

"Taj inspektor je sa Kosova i rekao sam mu da mi ovdje branimo svetinje i na Kosovu. Otkud im pravo, nekrštenim vladarima, da uzimaju svetinje? Oni su priznali nepostojeću državu Kosovo, odrekavši se srca Crne Gore za vrijeme kralja Nikole. Znači, treba oca Mirčetu sad u zatvor zato što je tražio ovo sabranje. Neće dočekati nijedna vlast u ovoj zemlji da mi razgonimo narod. Ovaj narod je sad slobodan, poslije 70 godina i samo neko ko je antinarodan može da traži da se narod odrekne slobode. Ako se ova vlast odrekne ovog bezumlja onda ćemo mi biti za njih, a ako ne, onda će ovo biti zločin kao kad su priznali Kosovo", rekao je Amfilohije.

On je kazao da je on najodgovorniji za ono što se događa na litijama.

"Neka me uhapse i u Spuž neka me vode, biće mi dobro da se odmorim. Ali nije dobro za njih, nije dobro za Crnu Goru da nastave sa nasiljem. Sljedeće sedmice ćemo nastaviti sabranja, sve dok ne ponište bezbožni zakon", rekao je Amfilohije.

Kako je naveo, na području Ulcinja podignuto preko pet hiljada ogromnih zgrada i hotela.

„A samo ruše konak Svetog Vasilija Ostroškog. Njemu su objavili rat, kao što su u Nikšiću uhapsili vladiku Joanikija i osam sveštenika, kao što sada hoće oca Mirčetu da hapse“, naglasio je Amfilohije.

Šljivančanina su, po riječima podgoričkog paroha Predraga Šćepanovića, pripadnici policije htjeli da privedu, ali da ga je odbranio narod. On je oko 23 časa bio u Centru bezbjednosti u Podgorici zbog davanja izjave.

"Očekujemo da će policija doći po njega čim se narod raziđe", kazao je ranije Šćepanović.

Šćepanović nije znao ništa o krivičnoj prijavi koja je bila podnijeta, pa je tužilastvo odbacilo,kako su javili neki mediji.

Tokom litije je došlo do prepirke dva učesnika, redari su spriječili incident.

Do koškanja je došlo zbog guranja nekoliko učesnika usljed snimanja.

Sveštenici su uoči šetnje poručili da se poštuju mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) i drži distanca.

Poručili su građanima da osim ikona,svijeća i krstova ništa ne nose i ako bude incidenata "to nije učinio niko ko pripada nama".

Kazali su građanima da snime svakoga ko izazove incident.

Prije litije, u Hramu Hristovog Vaskrsenja služen je moleban.

Sa molebana u Hramu
Sa molebana u Hramufoto: Savo Prelević

Litije su danas nastavljene nakon tri mjeseca pauze zbog pandemije koronavirusa.

Litije se organizuju u znak protesta zbog Zakona o slobodi o vjeroispovijesti i nepostignutog dogovora sa Vladom o obustavi njegove primjene.