KOR: URA će istrajati na zelenom putu uz pomoć evropskih partnera

"Tu spremnost su pokazali prošlogodišnjim obilaskom rijeke Bukovice, Sinjajevine, Durmitora, ulcinjske Solane i Tare i podrškom lokalnim zajednicama i NVO koje se bore za očuvanje ovih bisera prirode"

1479 pregleda 206 reakcija 1 komentar(a)
Kongres Zelenih Evrope, Foto: Kongres Zelenih
Kongres Zelenih Evrope, Foto: Kongres Zelenih

Koalicija za održivi razvoj (KOR), oko koje su okupljene ekološke inicijative, aktivisti i NVO, čestitala je građanskom pokretu URA na punopravnom prijemu u Zelene Evrope.

"Svjedočimo da je godine iza nas obilježila devastacija Crne Gore i njene životne sredine, a održivi razvoj je samo mrtvo slovo na papiru. Kroz članstvo građanskog pokreta URA u porodicu zelenih evropskih partija pruža se prilika da ove devastacije ne prođu nezapaženo i da uz pomoć najbrže rastuće političke grupacije u Evropi Crna Gora opravda član 2 Ustava i postane ekološka država", navodi se u saopštenju KOR-a.

Oni su dodali da Zeleni Evrope su već izrazili spremnost da pomognu ekološkim pokretima i Crnoj Gori da svoja prirodna bogatstva očuvaju.

"Tu spremnost su pokazali prošlogodišnjim obilaskom rijeke Bukovice, Sinjajevine, Durmitora, ulcinjske Solane i Tare i podrškom lokalnim zajednicama i NVO koje se bore za očuvanje ovih bisera prirode", saopštili su iz KOR-a.

Ističu da je pred građanskim pokretom URA je veliki izazov, jer, kako tvrde iz KOR-a, "i u ovom trenutku se ubijaju rijeke kako bi se sagradile MHE, koncesionari uz veoma slabu kontrolu krče šume, Sinjajevina, jednan od najvećih pašnjaka Evrope, može postati artiljerijski poligon, ugrožen je UNESCO status Durmitora i Kotora, ne prestaje se sa devastacijom Tare, a u toku je i nastavak betonizacije naše obale i brojne druge devastacije".

Iz KOR-a su izrazili nadu da će građanski pokret URA istrajati na zelenom putu uz pomoć evropskih partnera čiji je fokus očuvanje životne sredine, biodiverziteta i održivi razvoj.

Bonus video: