NOVAKOVIĆ, ULJAREVIĆ, MUK I VUJOVIĆ:

"Skupština da postupi po rješenju suda i vrati Đurovića u članstvo Savjeta RTCG"

"Mi smo i ranije ukazivali na nezakonitu smjenu Gorana Đurovića od strane Skupštine Crne Gore"
6 komentar(a)
Goran Đurović
Goran Đurović
Ažurirano: 09.02.2018. 13:48h

Pozdravljamo rješenje Osnovnog suda u Podgorici o određivanju privremene mjere kojom se nalaže Skupštini Crne Gore da u roku od osam dana Gorana Đurovića vrati na mjesto člana Savjeta RTCG, do okončanja sudskog postupka a kako bi se spriječile posljedice koje se kasnije ne mogu ispraviti, saopštili su danas  Ana Novaković, izvršna direktorka, Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) Daliborka Uljarević, izvršna direktorka, Centar za građansko obrazovanje (CGO), Stevo Muk, predsjednik UO, Institut alternativa (IA) i Zlatko Vujović, predsjednik UO, Centar za monitoring i istraživanja (CEMI).

Osnovni sud u Podgorici donio je juče rješenje, kojim se nalaže da se Goran Đurović vrati na mjesto člana Savjeta RTCG u roku od osam dana, navodi se u presudi Osnovnog suda.

"Mi smo i ranije ukazivali na nezakonitu smjenu Gorana Đurovića od strane Skupštine Crne Gore. Ovakvo postupanje Osnovnog suda vraća nadu da sudska zaštita može biti djelotvorna i da se građani i građanke mogu zaštiti od nezakonitih odluka Skupštine. Odluke poslanika o pojedinačnim pravima moraju biti predmetom sudske zaštite, jer praksa pokazuje da se poslanici u odlučivanju o tim pravima vode isključivo partijskom direktivom a ne poštovanjem zakona. Od takvog djelovanja poslanika građani i građanke moraju imati zaštitu upravo od strane nezavisnog pravosuđa", navodi se u zajedničkom saopštenju čelnika NVO.

Oni očekuju da Skupština Crne Gore postupi po rješenju Osnovnog suda i da vrati Gorana Đurovića u članstvo Savjeta do konačne odluke.

"To bi bio i važan korak u procesu ispravljanja prethodnih nezakonitih radnji Skupštine Crne Gore prema Goranu Đuroviću i zaustavljanja urušavanja kredibiliteta najviše zakonodavne ustanove. Izražavamo nadu da će i u daljem postupku sudovi biti rukovođeni principom zaštite vladavine prava u Crnoj Gori i otporni na sve političke i druge interese i uticaje", zaključuje se u saopštenju.  

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Marta Šćepanović saopštila je danas da Osnovni sud ne može da odlučuje o odlukama Skupštine Crne Gore.

Preporučujemo za Vas