Opštine Pljevlja će povećati iznos stipendija za najbolje studente

Ubuduće bi studentske stipendije iznosile po 100 eura za studente osnovnih i postdiplomskih studija, umjesto dosadašnjih 62, odnosno 72 eura. Stipendije se dodjeljuju za jednu studijsku godinu i isplaćuju se u deset mjesečnih rata.
Planirano je da se stipendira najviše 30 studenta

735 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Nacrtom odluke o stipendiranju studenata, koji će na javnoj raspravi biti do 30. juna predviđeno je povećanje studentskih stipendija, koje dodjeljuje lokalna uprava najboljim studentima koji imaju prebivalište na teritoriji Opštine Pljevlja.

Ubuduće bi studentske stipendije iznosile po 100 eura za studente osnovnih i postdiplomskih studija, umjesto dosadašnjih 62, odnosno 72 eura. Stipendije se dodjeljuju za jednu studijsku godinu i isplaćuju se u deset mjesečnih rata. Planirano je da se stipendira najviše 30 studenta.

Od toga je predviđeno da to bude 20 studenata završne godine primijenjenih i akademskih osnovnih studija i 10 studenta primijenjenih i akademskih master studija, bez obzira na obim studijskog programa.

Pravo učešća na Konkursu Opštine Pljevlja imaju studenti završne godine primijenjenih i akademskih osnovnih studija i studenti primijenjenih i akademskih master studija koji studiraju na prostoru bivše SFRJ, sa prebivalištem na teritoriji Opštine Pljevlja, pod uslovom da su prvi put upisali semestar studijske godine, da su tokom svih prethodnih godina studija ostvarili srednju ocjenu položenih ispita najmanje 9 i da su nezaposleni.

Opština Pljevlja će stipendirati po jednog studenta sa različitih fakulteta koji imaju najvišu srednju ocjenu tokom studija na tom fakultetu. Predviđeno je i da će, u slučaju da dva ili više studenata na istom fakultetu imaju istu srednju ocjenu, Komisija predložiti da se stipendija dodijeli svakom od njih.

Prethodnom Odlukom o stipendiranju studenata pravo učešća na Konkursu imali su studenti koji su tokom studiranja ostvarili srednju ocjenu položenih ispita najmanje 8, dok se novom Odlukom propisuje da je srednja ocjena položenih ispita najmanje 9.

Bonus video: