Golubović: Crkva je prodala vodenicu „Jakiću”

Usvajanje odluke o prodaji Motela “Vodice” i manastirske vodenice izazvala je žestoku raspravu na nedavno održanoj sjednici lokalnog parlamenta. Prodaji vodenice stare 500 godina protivila se i Mileševska eparhija koja je pozvala odbronike da ne podrže predlog o prodaji vodenice, jer tvrde da je manastir Svete Trojice stvarni vlasnik vodenice, a ne Opština Pljevlja

8050 pregleda 21 reakcija 2 komentar(a)
Izvor kod motela “Vodice”, Foto: Goran Malidžan
Izvor kod motela “Vodice”, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović tvrdi da lokalna uprava posjeduje dokument koji potvrđuje da je manastir Svete trojice u Pljevljima prodao manastirsku vodenicu u parku Vodice Šumsko industrijskom kombinatu “Velimir Jakić” 1973 godine, tadašnjem vlasniku istoimenog motela.

Usvajanje odluke o prodaji Motela “Vodice” i manastirske vodenice izazvala je žestoku raspravu na nedavno održanoj sjednici lokalnog parlamenta. Prodaji vodenice stare 500 godina protivila se i Mileševska eparhija koja je pozvala odbronike da ne podrže predlog o prodaji vodenice, jer tvrde da je manastir Svete Trojice stvarni vlasnik vodenice, a ne Opština Pljevlja.

I pored zakletvi vladike mileševskog koju je uputio odbornicima, neposredno prije glasanja, odbornici skupštinske većine (DPS,SD i BS) izgasali su da se vodenica proda zajedno sa Motelom “Vodice”. Procijenjena vrijednost nepokretnosti je 424,5 hiljada eura. Osim opozije protiv prodaje su bila i dva odbornika DPS-a Predrag Cvijović i Srđan Pivljanin.

U Opštini tvrde da je vodenica prodata za 80.000 tadašnjih dinara i da su kupoprodajni ugovor potpisali ovlašćeni predstavnik manastira Novica Janjić i direktor ŠIK “Velimir Jakić” Velimir Vuković.

“Stara vodenica smještena u gradskom parku do davne 1973. godine, pripadala je manastiru Sveta trojica, kada su je ovlašćeni predstavnici, iz sebi poznatih razloga, prodali tadašnjem ŠIK “Velimir Jakić” za 80.000 dinara (tadašnja njemačka marka je vredjela oko pet SFRJ dinara), za šta postoji kupoprodajni ugovor, ovjeren u Opštinskom sudu opštine Pljevlja, koji i dostavljamo građanima na uvid. Nakon toga, vodenica je 1998. godine za 44.000 dinara prodata JP “Rudnik uglja” Pljevlja, zajedno sa motelom “Vodice” i ostalom pripadajućom infrastrukturom, u čijem je vlasništvu bila do 2009. godine. Te godine, Rudnik uglja je prenio pravo raspolaganja svojine nad motelom “Vodice” i ostalom infrastrukturom u okviru koje je i stara kamena vodenica na Vladu, odnosno Ministarstvo finansija, koja je postala stoprocentni vlasnik pomenutih objekata. Motel “Vodice” i vodenica su 2011. godine upisom prava raspolaganja od strane Vlade Crne Gore prenešene Opštini Pljevlja, u čijem se vlasništvu nalaze i danas”, tvrde u Opštini.

Kupoprodajni ugovor
Kupoprodajni ugovorfoto: .

U lokalnoj upravi tvrde da su opozicioni odbornici pokušali da zloupotrijebe raspravu i obmanu javnost uprkos decidnim podacima Uprave za nekretnine o stvarnom vlasništvu nad pomenutim objektima.

“Još jednom naglašavamo, stara kamena vodenica vlasništvo je Opštine Pljevlja, a o razlozima za podstrekivanje tvrdnji opozicionih odbornika da pripada manastiru Svete trojice, sudiće sami građani. Lokalna vlast u Pljevljima će svoj rad i u budućem periodu zasnivati na donošenju kvalitetnih odluka za dobrobit cjelokupne zajednice, a svaku potrebu da se, preko njenih leđa, neistinama i šarlatanstvom dođe do okorišćavanja nekolicine, branićemo činjenicama, u akademskom maniru, kako nam i priliči. U dosadašnjem radu, niti jedna Odluka koja je predložena lokalnom parlamentu na razmatranje i usvajanje nije bila na štetu bilo kojeg građanina već je isključivo bila zasnovana na Statutu opštine Pljevlja, ostalim pravnim propisima... Kao odgovorna lokalna uprava ćemo naročito prilikom eventualne prodaje Motela „Vodice“ ili kamene vodenice, posebnu pažnju posvetiti svim aspektima koju mogu uticati na kvalitet prodaje i izbora eventulanog kupca, imajući u vidu značaj za Pljevlja i Pljevljake ovog simbola grada”, saopštili su iz lokalne uprave.

Iz Mileševske eparhije nedavno su saopštili da su od manastira oduzete četiri vodenice koje su bile na rijeci Breznici, a da je peta, koja je sada predmet spora, jedina ostala u vlastištvu Manastira.

Bonus video: