O slobodnom pristupu sljedećeg mjeseca

Okrugli sto na temu izmjena i dopuna zakona trebalo je da se održi sredinom aprila, ali je odložen zbog pandemije koronavirusa

4487 pregleda 0 komentar(a)
Pribilović, Foto: Boris Pejović
Pribilović, Foto: Boris Pejović

Dijalog na temu Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI) trebalo bi da bude nastavljen sljedećeg mjeseca, nakon što je odložen zbog širenja koronavirusa.

“Biće organizovan okrugli sto o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, čije je održavanje planirano tokom jula”, kazali su “Vijestima” kratko iz Ministarstva javne uprave (MJU).

Resor Suzane Pribilović je sredinom aprila odustao od planiranog okruglog stola, nakon što je više desetina nevladinih organizacija, urednika i novinara crnogorskih medija pozvalo premijera Duška Markovića da odloži održavanje javnih konsultacija na tu temu do kraja pandemije.

Oni su tada neprimjerenim ocijenili da MJU i Vlada u trenutku kada su građani bili zatvoreni u kućama i kada Skupština zbog vanrednih mjera nije zasjedala organizuje javnu raspravu o njihovom ustavnom pravu na pristup informacijama. Istakli su da odluka da se stavi na raspravu Zakon o SPI u vrijeme pandemije zasigurno ne doprinosi povjerenju građana u rad Vlade.

Prvi slučajevi virusa pojavili su se u Crnoj Gori 17. marta, a u periodu kada je trebalo da bude održan okrugli sto, mjesec dana kasnije, bilo je oko 270 zaraženih.

Iz MJU su odlučili da odlože konsultacije poslije pandemije, a u saopštenju su istakli da su dvije ključne sugestije razmotrene i prihvaćene - odustalo se od uvođenja instituta zloupotrebe prava i izmjene pravila o troškovima u upravnom postupku i upravnom sporu, po kojima bi svaka strana snosila svoje troškove, bez obzira na uspjeh.

“Vjerujem da smo još jednom potvrdili iskrenu posvećenost Vlade i MJU saradnji i dijalogu sa NVO i medijima, posebno u kontekstu unapređenja transparentnosti javnih politika”, saopšteno je tada iz resora javne uprave.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinih organizacija (MANS) su u tom periodu napominjali da Zakon o SPI donosi jako loša rješenja, na primjer, da političke partije nisu više obavezne da izvještavaju o svojim finansijama, a njime se takođe precizno ne definiše šta predstavlja poslovnu tajnu.

Ove godine održavaju se parlamentarni izbori, a vlast će se birati i u pet opština.

Zakon je posljednji put mijenjan u julu 2017, a u suštini omogućava vlastima da sve informacije koje ne žele da objelodane označe nekim od stepena tajnosti i tako ih učine nedostupnim javnosti.

Bonus video: