Da li će Brajović ispoštovati sud u slučaju Đurovića?

Đurović smatra da rješenje Osnovnog suda u Podgorici o određivanju privremene mjere vraća makar malu nadu da je u Crnoj Gori moguća zaštita zakonitosti
79 pregleda 16 komentar(a)
Damir Šehović, Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Damir Šehović, Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.02.2018. 06:34h

Ako Skupština Crne Gore ispoštuje odluku podgoričkog Osnovnog suda Goran Đurović bi mogao, makar privremeno, da se vrati u Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Nakon što je razriješen jer je navodno prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, Đurović je podnio tužbu. Do donošenja konačne odluke, sud je juče naložio Skupštini privremenu mjeru - da Đurovića u roku od osam dana vrati na staro mjesto.

Njegov advokat Dalibor Tomović pojasnio je da parlament na plenarnoj sjednici može da poništi svoju raniju odluku o razrješenju. On kaže da taj scenario međutim nije viđen u praksi zakonodavnog doma.

“Očekujemo da Skupština odmah postupi po odluci suda, jer svaki državni organ, a pogotovo najveći zakonodavni organ, dužni su da poštuju sudske odluke. Nepoštovanje sudskih odluka je krivično djelo”, kazao je Tomović “Vijestima”.

Postoji mogućnost, objašnjava sagovornik, da Viši sud ukine privremenu mjeru Osnovnog suda, ukoliko tuženi ulože prigovor u roku od tri dana. Time bi se “relaksirala Skupština” od presedana u svojoj praksi.

Da li će i na koji način zakonodavno tijelo sprovesti odluku suda ostaje nejasno, jer Skupština i njen predsjednik Ivan Brajović nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti” zaključenja broja za 9. februar.

Ni predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja nije znao odgovor na to pitanje, već je novinara “Vijesti” uputio na Brajovića. “Ja nemam veze sa tim, to pitajte Brajovića. Administrativni odbor radi po zakonu, predlaže izbor i razrješenja, a ne izvršava sudske odluke”, kazao je Škrelja “Vijestima”.

Iz NVO Akcija za ljudska prava smatraju da je “ohrabrujuća” odluka sudije Radovana Vlaovića, koji je usvojio privremenu mjeru. Direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević smatra da je veoma ohrabrujuće kad vladavina prava politici uzvrati udarac.

Pored Đurovića, Skupština je razriješila i Nikolu Vukčevića iz Savjeta RTCG a on vodi upravni spor.

Vraća malu nadu da sudovi mogu zaštititi prava građana Đurović smatra da rješenje Osnovnog suda u Podgorici o određivanju privremene mjere vraća makar malu nadu da je u Crnoj Gori moguća zaštita zakonitosti i ostvarivanje prava pred sudovima.

“Siguran sam da je početak raspleta farse u vezi sa javnim servisom rezultat veoma snažnih reakcija domaće javnosti, prije svih nevladinih organizacija, kao i uticaja Evropske komisije, međunarodnih organizacija i ambasada”, kazao je Đurović “Vijestima”. Nada se da će sud uskoro donijeti presudu kojom će se potvrditi nezakonito djelovanje Skupštine, jer bi to bilo “ohrabrenje” za sve građane koji do sada nijesu mogli da se zaštite od nezakonitih odluka državnih organa.

Bonus video: