Malo troše za gradnju hotela „Breza” u Kolašinu

Vlada konstatovala da preduzeće “CG resort” ne ispunjava investicione obaveze

5845 pregleda 3 komentar(a)
Planirani izgled hotela, Foto: Dragana Šćepanović
Planirani izgled hotela, Foto: Dragana Šćepanović

Tivatsko preduzeće “CG resort”, investitor hotela “Breza“ u Kolašinu najveći dio uloženih sredstva do sada nije potrošilo za realizaciju investicionih obaveza.

To se piše u informaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), o kojoj je prije nekoliko dana raspravljano na sjednici Vlade.

Iako je nezavisni kontrolor konstatovao da je investiror, koji je na Listi razvojnih projekata u oblasti turizma, od novembra prošle do maja ove godine u realizaciju projekta uložio 932.641 euro, iz MORT-a preciziraju da je 830.000 eura protrošeno za projektovanje i kupovinu zemljišta.

Gradilište hotela prije dva dana
Gradilište hotela prije dva danafoto: Dragana Šćepanović

“Pomenute aktivnosti se ne mogu smatrati aktivnostima na realizaciji investicionih obaveza u izvještajnom periodu, jer su izvršene prije podnošenja prijave za kvalifikovanje projekata na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma. Plaćanje obaveza po tom osnovu ne može biti relevantno za izvještavnje o realizovanim investicionim aktivnostima u datom periodu“, piše u informaciji MORT-a.

Ističu da “u izvještajnom periodu nijesu obavljana plaćanja po osnovu izvođenja građevinskih radova”, što je “i pored sezonskih i drugih ograničenja, po ocjeni ministarstva, glavni zadatak investitora u prvom polugodišnjem periodu nakon uvrštavanja na Listu razvojnih projekata“.

Prema informaciji, preduzeće “CG resort”, kada je riječ o konkretnim investicionim aktivnostima na izgradnji budućeg hotela, potrošilo je svega 102.641 eura. Taj novac je uložen za naknade za komunalno opremanje, ugovore za posredovanje i parcelaciju katastarskih parcela.

Hotel “Breza” Vlada je u novembru prošle godine uvrstila na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma. Projekti iz te kategorije podrazumijevaju ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.

Prema planovima ivestitora, izgradnja hotela sa pet zvjezdica koštaće 19,5 miliona eura. Hotel bi trebalo da ima 148 smještajnih jedinice, odnosno 308 ležaja.

Investitor je obećao i otvaranje 120 radnih mjesta.

Hoteli i mješoviti kompleksi koji su na Listi razvojnih pojekata treba da imaju pet zvjezdica ako se grade u primorskom regionu, ili Podgorici, i najmanje četiri u sjevernom ili središnjem regionu. Uslov je i da je neophodna minimalna investicija od 15 milona eura, ako su na primorju ili u glavnom gradu, odnosno pet na sjeveru.

U zavisnosti od regije u kojoj se grade, investitor treba da garantuje otvaranje 80, odnosno 25 radnih mjesta i da ima od 60, odnosno 30 smještajnih jedinica. Pored hotela “Breza“, Vlada je u razvojne projekete u oblasti turizma uvrstila i izgradnju hotela “Bjelasica 1450“, kondo hotela “Kolašin Resort & Spa”, “K16“ u istoj opštini, kao i “Kraljičina plaža“ u Budvi, te “Durmitor Hotel and Villas“ na Žabljaku.

932 hiljade eura uloženo je u realizaciju projekta, ali iz MORT-a preciziraju da je 830.000 eura protrošeno za projektovanje i kupovinu zemljišta

Bonus video: