uz podršku institucija iz prosvjete

ZZZ objavio informator za polumaturante "Kuda nakon osnovne škole"

Informator je, kako se navodi, još jedan vid usmjerenja i pomoći svršenim osnovcima, kako bi načinili pravi izbor kada je riječ o srednjim školama

2828 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zavod za zapošljavanje Crne Gore je, uz podršku institucija iz prosvjete, objavio informator „Kuda nakon osnovne škole“ namijenjen učenicima završnog razreda osnovne škole.

Informator je, kako se navodi, još jedan vid usmjerenja i pomoći svršenim osnovcima, kako bi načinili pravi izbor kada je riječ o srednjim školama.

"Lana Stanišić, učenica srednje likovne škole sa Cetinja „Petar Lubarda“ dizajnirala je naslovnu stranu publikacije“, kaže se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Iz tog resora su napomenuli da je konkurs za upis u srednje škole u toku, a sama elektronska prijava biće organizovana od 29. juna na adresi www.upisi.edu.me.

Direktor direktorata u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić kazao je da u svim opštinama u Crnoj Gori ima sasvim dovoljno upisnih mjesta.

„Zavod za zapošljavanje je važan partner Ministarstva, i vjerujemo da je Informator izuzetno koristan dokument za odabir budućeg zanimanja, jer nudi ne samo podatke o dostupnim smjerovima u srednjim školama, već i usmjerava polumaturante u odnosu na njihove sposobnosti, lične osobine, interesovanja i vrijednosti“, rekao je Tomić.

Jevrosima Pejović iz Zavoda, urednica Informatora, kazala je da danas više nego ikada ranije tržište rada odlikuju nesigurnost i brze promjene.

„Stoga, pružanje podrške mladim osobama prilikom izbora zanimanja predstavlja sve veći izazov“, navela je Pejović.

Ona je rekla da Zavod aktivno radi na informisanju i savjetovanju o karijeri, kao i na razvoju drugih usluga profesionalne orijentacije.

„Upravo neracionalan izbor zanimanja, odnosno neuzimanje u obzir ličnih karakteristika, zahtjeva zanimanja i karakteristika tržišta prilikom izbora zanimanja je jedan od čestih uzroka nezaposlenosti“, smatra Pejović.

Predstavnica Centra za stručno obrazovanje i jedna od koautorki Informatora Sandra Brkanović istakla je značaj srednjih stručnih škola i stručnog obrazovanja.

Ona je podsjetila da je Centar za stručno obrazovanje u prethodne četiri godine uradio 54 modularizovana obrazovna programa.

“Svi programi su savremeni, prate najnovije trendove i razvoj tehnologije, pa samim tim obezbjeđuju vještine i znanja potrebne tržištu rada, kao i prohodnost ka srodnim fakultetima“, navela je Brkanović.

Kako je kazala, za ovu školsku godinu Centar je, zajedno sa članovima radnih grupa sastavljenim od predstavnika privrede, fakulteta i srednjih stručnih škola, pripremio 13 novih modularizovanih obrazovnih programa iz pet različitih sektora.

“Vjerujemo da je zato pred polumaturantima bogat izbor, kome treba detaljno i temeljno da se posvete“, rekla je Brkanović.

Predstavnici navedenih institucija poručili su da izbor srednje škole ne bi trebalo da predstavlja samo nastavak obrazovanja, već školovanje za zanimanje i sticanje znanja primjenljivih u praksi, koja će pomoći mladoj osobi da se lakše uključi na na tržište rada.

Iz Ministarstva su kazali da publikacija ima za cilj da pomogne budućim srednjoškolcima da naprave najbolji izbor buduće karijere.

„U njoj su opisana zanimanja za koja se moguće školovati u Crnoj Gori, date informacije o svim srednjim školama, kao i informacije o svijetu rada i savjetima za bolju spoznaju ličnih osobina“, navodi se u saopštenju.

Dodaje da će, zbog situacije izazvane virusom COVID19, za razliku od prethodnih, ovogodišnji Informator učenicima, roditeljima, nastavnicima i svim koji su zainteresovani, biti dostupan u elektronskoj formi.

Publikaciju je moguće preuzeti sa sajtova Zavoda za zapošljavanje, Ministarstva prosvjete, kao i Centra za stručno obrazovanje.