Pejović: Crna Gora je sve bliža ulasku u zajednicu država koje dijele temeljne vrijednosti ljudskog dostojanstva

„Danas, sto godina kasnije, kroz proces pristupanja EU, Crna Gora je sve bliža ulasku u zajednicu država koje dijele temeljne vrijednosti ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije i jednakosti, a koje predstavljaju stubove moderne crnogorske države“, poručio je Pejović, saopšteno je iz Minitasrtva evropskih poslova
114 pregleda 7 komentar(a)
Obilježavanja vijeka od pobune mornara u Boki Kotorskoj, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Obilježavanja vijeka od pobune mornara u Boki Kotorskoj, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 07.02.2018. 20:17h

Pobuna mornara podsjeća na univerzalne vrijednosti, potrebu čovjeka da živi u miru, u blagostanju, u uslovima socijalne pravde i jednakosti, poručeno je na svečanosti povodom obilježavanja vijeka od pobune mornara u Boki Kotorskoj.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, kazao je da su slobodarske ideje, vrijednosti koje garantuju dostojanstven život i težnja za stvaranjem društva jednakih, bez obzira na etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, bile su vodilje mornara koji su 1. februara 1918, podigli pobunu.

On je na svečanosti u Tivtu podsjetio da evropska budućnost Crne Gore pruža onaj okvir za koji su se mornari pokušavali izboriti prije jednog vijeka.

„Danas, sto godina kasnije, kroz proces pristupanja EU, Crna Gora je sve bliža ulasku u zajednicu država koje dijele temeljne vrijednosti ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije i jednakosti, a koje predstavljaju stubove moderne crnogorske države“, poručio je Pejović, saopšteno je iz Minitasrtva evropskih poslova.

Predsjednica opštine Tivat, Snežana Matijević, kazala je da je zadovoljna činjenicom da je ovogodišnje obilježavanje vijeka od pobune mornara u Boki, upriličeno nizom događaja u sve tri bokeljske opštine.

„Nadam se da ćemo obilježavanje ovog, u evropskoj istoriji, poznatog datuma, nastaviti i u decenijama koje slijede, čuvajući od zaborava ciljeve pobune i značaj koji je Boka nekada imala na mapama svjetskih sila“, rekla je Matijević.

Pobuna mornara, prema njenim iječima, podsjeća na univerzalne vrijednosti - potrebu čovjeka da živi u miru, u blagostanju, u uslovima socijalne pravde i jednakosti.

“U tome je, veličina ovog datuma. Pobunjenici su stradali, osuđeni na smrt – ali činjenica da smo danas ovdje i pričamo o idealima za koje su ginuli, govori da su ispunili dio svoga zavjeta“, istakla je Matijević.

Admiral Bokeljske mornarice Antun Sbutega kazao je da obilježavanje ovog značajnog jubileja nije samo izraz dužnog pijeteta prema žrtvama i učesnicima ove pobune nego i težnja da valorizujemo ideale koji su ih inspirisali u to tragično vrijeme.

„Oni nijesu tražili samo poboljšanje svojih uslova života, koji su bili izuzetno teški, već prije svega kraj rata i uspostavljanje trajnog mira i međunarodnog poretka koji bi bio zasnovan na pravdi“, poručio je Sbutega i podsjetio da ovaj jubilej treba posmatrati u kontekstu obilježavanja jednog vijeka od kraja prvog svjetskog rata.

Kako je saopšteno iz Ministartsva, o istorijskom značaju pobune mornara, u ime Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegra, govorio istoričar Dražen Jovanović, a recitovani su stihovi poeme „Pobuna mornara“, novinara i pisca Dragana Popadića.

Događaj je organizovan u saradnji Opštine Tivat i organizacionog odbora za proslavu jubileja, a uz podršku kompanije „Adriatic Marinas“ – Porto Montenegro.

Bonus video: