Rektorat UCG: Afrički naučnici su sve bolji

Više od 420 nastavnika pozicioniralo UCG na Webometricsu
61 pregleda 3 komentar(a)
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.02.2018. 19:18h

Povodom teksta "Naši naučnici u rangu sa afričkim", koji je objavljen 5. februara 2018. u “Vijestima”, reagovao je Rektorat UCG.

“Navodi iz teksta "Naši naučnici u rangu sa afričkim", u kojima se pominje i UCG, tendenciozni su, jer bi aktuelnu poziciju crnogorske naučno-istraživačke zajednice na Scimago listi trebalo sagledati u širem kontekstu koji, između ostalog, obuhvata veličinu zemlje, broj naučnika istraživača, kao i budžete koji se izdvajaju za nauku i istraživanja. U tom smislu i 127. poziciju Crne Gore na listi, koja obuhvata 239 zemalja, ne treba gledati sa prezrenjem, jer je u proteklom dvodecenijskom periodu, kako konstatuje i vaš novinar, njena naučno-istraživačka zajednica ostvarila značajan napredak uprkos svim organičenjima. Posebno su diskriminatorski navodi u tekstu o rangu afričkih naučnika, ako se ima u vidu da je naučni doprinos kolega sa tog kontinenta u stalnom porastu.

Takođe, nevješti su i neuvjerljivi pokušaji da se pozicija na Scimago listi pripiše isključivo UCG kroz podsjećanje na posljednje rangiranje na listi Webometrics. Pad na Webometrics listi, o čijim razlozima je javnost informisana, ne može se koristiti kao argument u ovom kontekstu, jer je UCG u kategoriji Izuzetnost, koja se odnosi na objavljivanje i citiranost naučnih radova, među 10 odsto svjetskih univerziteta u posljednjih nekoliko godina.

Indikator Izuzetnost, čiji je izvor portal Scimago, učestvuje sa 35 odsto prilikom formiranja skora na Webometrics listi, što dodatno ilustruje vaš tendenciozan pristup. Takođe, važno je istaći i da je nešto više od 420 nastavnika u zvanjima docenata, vanrednog i redovnog profesora, koji su nosioci naučno-istraživačke misli na našoj ustanovi, a i u državi, svojim radom uspjelo da pozicionira UCG na 2.150 mjestu na listi Webometrics - kategorija Izuzetnost, od preko 27 hiljada visokoškolskih ustanova koje su obuhvaćene rangiranjem. To je značajan podatak i vrijedan hvale, posebno ako se ima u vidu da toliko zaposlenih u akademskom zvanju ima jedan prosječan fakultet iz visokorazvijenih zemalja. ,”piše u reagovanju.

Bonus video: