najavljeno otvaranje ambulante za turiste

Kolašinski Dom zdravlja dobija stacionar sa deset kreveta

„Fale nam dva ljekara za rad u opštoj službi. Krajem maja niko se nije
javio na oglas za pedijatra. S raspoloživim kapacitetima, međutim,
organizujemo posao na njbolji mogući način. Trenutno, na zaštiti zdravlja
djece rade jedan stalno zaposleni i jedan „gostujući“ pedijatar, koji
dolazi tri puta nedjeljno“- rekla je ona

1406 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Zindović, Foto: Dragana Šćepanović
Jelena Zindović, Foto: Dragana Šćepanović

Stacionar sa 10 kreveta ubrzo će biti otvorem u kolašinskom Domu zdravlja, najavila je juče na konferenciji za novinare nova direktorica te ustanove dr Jelena Zindović. Prema njenim riječima, biće to internom odjeljenju, koje će prije svega služiti za pacijente iz udaljenih kolašiskih sela. Na taj način, objasnila je dr Zindović, izbjeći će se troškovi patronažne jedinice, ali i olakšati pacijentima, koji, s obzirom na razuđenost kolašinske opštine, nekad putuju i po 30 km na od kuće do ljekara. Direktorica je najavila i još neke aktivnosti vezane za primarnu zdravstvenu zaštitu pacijenata na seoskom području. Tako će, kaže, ponovo, u punktovima u Dragovića Polju, Barama Kraljskim i Manastiru Morača ordinirati ljekari, prema rasporedu koji je važio prije pandemije.

„Takođe, narednih sedmica ekipe ljekara obilaziće pacijente na katunima Bjelasice, Sinjavine, Komova i na katunu Javorje. Slična psjeta katunu Javorje organizovana je i prije tri godine, pa se pkazalo kao korisna praksa“ – kazala je ona.

Dr Zindović najavila je i otvaranje ambulante za turiste, , ali i ambulante za pregeled onih koji se bave „visinskim sportovima“. Iako je u Crnoj Gori mali broj ljekara sportske medicine, direktorica se nada da će neko od kolašinskih ljekara pokazati interesovanje da, uz doddatnu edukaciju, radi u toj ambulanti.

Kadrovski problemi u kolašinskom Domu zdravlja, kaže dr Zindović postoje, ali se radi na njihovom prevazilaženju.

„Fale nam dva ljekara za rad u opštoj službi. Krajem maja niko se nije javio na oglas za pedijatra. S raspoloživim kapacitetima, međutim, organizujemo posao na najbolji mogući način. Trenutno, na zaštiti zdravlja djece rade jedan stalno zaposleni i jedan „gostujući“ pedijatar, koji dolazi tri puta nedjeljno“- rekla je ona.

Direktoricu Doma zdravlja brine i nizak procenat imunizacije, naročito, djece. Ona je podsjetila da je ta ustanova od 2010 do 2014 godine bila među onima sa najvisočijim prcentom vakcinacije. Sada, nažalost, kaže, stanje je mnogo gore.

Zabrinjavajuće je , kazala je ona, i što mali broj pacijenta učestvuje u skriningu raka debelog crijeva, dok u skriningu raka dojeke učestvuje više pacijentkinja.

„Na svemu tome ćemo raditi u narednom periodu. Takođe, posebnu pažnju posvetićemo radu sa penzionerima, te psihološkoj podrški za onkološke pacijente. Planiramo i organizovanje okruglih stolova, radionica i seminara, ali i uspostavljanje vido linkova sa kolegana iz regiona, kak bismo razmijenili informacije i protokole liječenja“- najavljuje dr Zindović.

Prema njenim riječima, Dom zdravlja je spremna za drugi talaskoronavirusa. Ima dovoljno dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme. Ona je podsjetila na dobru saradnju sa Higijensko-epidemiološkom službom u Bijelom Polju, Vojskom Crne Gore i Crvenim krstom, čiji su volonteri tokom pandemije dopremali terapiju i za pacijente u najudaljenijim djelovima opštine.

Preporučujemo za Vas