Opština Pljevlja uspješno vraća kredite

Sredinom maja 2015. Opština je po osnovu jedanaest kredita bankama dugovala 6,4 miliona eura. Samo u toj godini Opština je bankama morala da vrati od oko 1,9 miliona eura

458 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja u posljednjih pet godina uspjela je da vrati više miliona eura kredita uzetih kod banaka koji su u prethodnom periodu značajno opterećivali rad lokalne uprave u Pjevljima.

To se može utvrditi iz formulara za utvrđivanja portfolio duga Opštine Pljevlja na kraju prvog kvartala ove godine koji je objavljen na sajtu Opštine.

Trenutno, od domaćih institucija Opština Pljevlja kredit vraća jedino Investiciono-razvojnom fondu (IRF). Na kraju prvog kvartala ove godine Opština je IRF-u dugovala nešto manje od 135.000 eura.

Sredinom maja 2015. Opština je po osnovu jedanaest kredita bankama dugovala 6,4 miliona eura. Samo u toj godini Opština je bankama morala da vrati od oko 1,9 miliona eura. U međuvremenu, Opština se nije kreditno zaduživala, najviše zahvaljujući bivšem predsjedniku Oštine koji je uporno odbijao da se kreditno zadužuje iako je Opština u tom periodu imala ozbiljnih finansijskih problema.

Krajem prošle godine Oština je otplatila pola miliona duga Prvoj banci po osnovu kredita koji je uzet u aprilu 2018. godine. Radilo se o overdraft kreditu koji se koristio za održavanje likvidnosti.

Otplaćen je i kredit od 1,055 miliona eura uzet kod Hipo Alpe Adrija banke u septembru 2011. godine koji je služio za izmirenje obaveza iz kapitalnog budžeta.

Zatvoren je i kredit kod Erste banke u iznosu od 840.000 eura koji je uzet u martu 2013. za izmirivanje obaveza iz kapitalnog budžeta.

Kod Investiciono-razvojnog fonda Opština Pljevlja se zadužila u februaru 2012. godine 945.000 eura za refinansiranje dospjelih i nedospjelih obaveza prema Fondu za razvoj po osnovu emitovanih obveznica. Sredstva su iskorišćena za potrebe investicionog programa izgradnje infrastrukturnih objekata.

Opština Pljevlja od avgusta 2017. otplaćuje inostrani dug Evropskoj investicionoj banci uzet preko Ministarstva finansija u iznosu od 2,72 miliona eura za radove na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje je izgrađeno u pljevaljskom selu Židovići.

Opština otplaćuje glavnicu kredita Ministarstvu finansija u 40 rata. Posljednju ratu po ovom osnovu Opština Pljevlja isplatiće 15. februara 2037 godine. Na kraju prvog kvartala dug Opštine po ovom osnovu iznosio je 2.439.700 eura.

Iz opozicije su ranije u više navrata optuživali bivšeg gradonačelnika Pljevalja Filipa Vukovića da je u periodu od 2006. do 2011. godine, dok je upavljao gradom, Opštinu zadužio 16.236.000 eura, te da su sve oodluke o kreditima donijete na njegov predlog.

Kada je Vuković, koji je biran na neposrednim izborima, bio na čelu Opštine, skupštinsku većinu imala je opozicija.

Bonus video: