NVO traže odgovor Vlade: Zašto vas nema na Javnom servisu

Urednik Informatinog programa TVCG Aleksandar Mirković je na ranijoj sjednici Savjeta potvrdio da vladini predstavnici odbijaju da gostuju u informativnom programu televizije i glavnim emisijama
53 pregleda 1 komentar(a)
RTCG, Foto: Boris Pejović
RTCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.02.2018. 12:28h

Četiri nevladine organizacije ponovo su pozvale Vladu da objasni zbog čega njeni zvaničnici odbijaju da gostuju u najgledanijim emisijama Javnog servisa.

“Umjesto neuspjelog pokušaja zamagljivanja činjenica, Služba za odnose s javnošću Vlade mogla bi da savjetuje premijera i članove Vlade da obaveze prema javnosti koju treba da izvjeste o svom radu i da argumente ukrštaju sa neistomišljenicima, umjesto što ovu obavezu podređuju partijskoj direktivi,” poručili su CGO, CRNVO, CeMI i Institut Alternativa.

Urednik Informatinog programa TVCG Aleksandar Mirković je na ranijoj sjednici Savjeta potvrdio da vladini predstavnici odbijaju da gostuju u informativnom programu televizije i glavnim emisijama. Vlada to nije negirala, ali ni potvrdila, a pitanja koja su joj “Vijesti” uputile je ignorisala.

Četiri NVO su prije dva dana pozvale Vladu da ne blokira potpisivanje ugovora o finansiranju sa RTCG i da njeni najviši članovi u skladu sa obavezama koje imaju prema javnosti, izlože svoj rad kroz gostovanja na Javnom servisu.

Predstavnici Vlade odbacili su prije dva dana optužbe NVO da ugovor sa RTCG nije usaglašen, ali su ignorisali pitanje zbog čega odbijaju da gostuju na TV Crne Gore. Vlada je objavila da je potpuno usaglašen tekst ugovora sa javnim servisom.

CeMi, IA, CRNVO i CGO su juče pozdravile dogovor između predstavnika Vlade i RTCG, navodeći da je informacija ipak netačna, jer "samo Savjet RTCG može dati saglasnost na tekst ugovora”. Savjet ranije nije usvojio programska načela TVCG za narednu godinu, čiji je osnov ugovor koji Javni servis treba da potpiše sa Vladom.

“Vlada i njene službe bi trebalo da se drže činjenica, a ne da šire lažne vijesti, kao i da umjesto polemike sa NVO konačno dovedu ovaj posao do kraja i odblokiraju sve ugovore koji utiču na funkcionisanje RTCG i preko kojiih pokušavaju vršiti politički pritisak na RTCG“, navode NVO u jučerašnjem reagovanju.

Bonus video: