Zasijedala SO Tivat: Pređen obiman dnevni red, opozicija većinom bojkotovala sjednicu

Već četiri godine zaredom aktuelna garnitura tivatske DPS-SD-HGI lokalne vlasti čiji je mandat na isteku, ne uspijeva da ostvari planirani budžet

1644 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Siniša Luković
Sa sjednice, Foto: Siniša Luković

Nepuna tri sata trebala su danas odbornicima u Skupštini opštine Tivat da pređu obiman dnevni red od čak 33 tačke, jer većina opozicije, izuzev odbornika SDP, nije prisustvovala zasijedanju lokalnog parlamenta.

Skupština je glasovima odbornika vladajućih DPS, SD i HGI-ja, usvojila završni račun budžeta Opštine za 2019. Umjesto planiranih 22.461.000 eura, administracija gradonačelnika Tivta dr Siniše Kusovca (DPS) lani je ostvarila prihode od samo 20.206.820 eura, što je nepunih 90 odsto odsto plana.

To je već četvrta godina zaredom kako aktuelna garnitura tivatske DPS-SD-HGI lokalne vlasti čiji je mandat na isteku, ne uspijeva da ostvari planirani budžet. Ukupni budžetski troškovi lani su inače, iznosili 17.327.657 eura što je tek 78 odsto, odnosno preko pet miliona eura manje od plana.

„Budžet je bio potrošački, a ne razvojni i slabu su vajdu građani Tivta lani imali od toga što su Opštini platili lani čak 8,69 miliona eura poteza na nepokretnosti što je skoro 10 odsto više od plana, jer taj novac je većinom otišao u potrošnju narasle lokalne administracije, a ne razvoj grada i kapitalne izdatke. Izgubili smo skoro dva miliona eura u Atlas banci, uzimali smo lani milion ipo eura kredita u Prvoj banci i to sve svjedoči da je stanje u gradskoj kasi objektivno lošije, a primici manji od ovako prikazanih završnim računom. Izuzetno je slaba naplata komunalija," kritikovao je Ivo Marić (SDP), ali njegove navode nije opovrgavao niko iz vladajuće većine, već je to učinio bivši člaan SDP-a Radoš Gospić, sa pozicije predsjednika Savjeta za zaštitu lokalne samupurave.

Gospić nije krio svoje zadovoljstvo stanjem i realitacijom budžeta, sa čime se složio i gradonačenik dr Siniša Kusovac koji je Mariću poručio da „može kuditi i pričati, ali ne i pobiti činjenice kvalitativne i kvantitativne da je naplaćeno 89,96 odsto planiranih prihoda i da je relaizacija kapitalnog budšeta bila rekordna sa 63,6 odsto plana“.

„Realizovali smo izuzetno veliki broj kapitalnih projekata i nema ni govora o tome da se to navodno radi u preduzbornoj kampanji, već isključivo po ranije najavljenoj i zacrtanoj dinamici," podvukao je Kusovac.

Glasovima odbornika vladajučih partija sa izuzetkom izvještaja o radu Parkig Servisa kod koga su odbornici SD bili uzdžrani, usvojeni su izvještaji o radu sa finansijskim izvještajima za 2019. tivatskih lokalnih preduzeća i javnih ustanova. Igor Petjković (SD) pitao je direktora Parking servisa Slavišu Ognjanovića (DPS) hoće li mu nešto preko 100 hijada eura dobiti iz 2019. koliko će ostati na računu te firme kada Opština Tivat uzme svoj dio od 150 hiljada eura zarade PST-a u prošloj godini, biti dovoljno da podmiri sve sudske troškove i redovno izmiruje plate radnicima te firme.

Petković je kazao da je jedan sudski spor za neisplaćene putne troškove koji je pokrenuo jedan od radnika PST-a, već pavosnažno presuđen u korist zaposlenog, a da slične tužbe najavljuje još dosta radnika, zbog čega je od Ognjanoviča tražio da se preduprijedi dodatna šteta i d menadžment PST-a odmah izmiri sve što duguje radnicima.

„Čekamo ishod još jednog spora po istom osnovu i u odnosu na tu presudu koja treba da pokaže koliki je zapravo period za koje radnicima treba platiti sudske troškove, postupičemo prema svima koji imaju ossnova za ta potraživanja. Više je nego izvjesno da neće doći do smanjenja plata uprkos činjenici da je i naše preduzeće teško pogođeno ekonomskim efektima koronakrize," kazao je Ognjanović koji, međutim, nije odgovorio na pitanje Petkovića što on i DPS koji se zalaže za koncesiju aerodroma Tivat, misle uraditi da PST-u nadoknade gubitak vrlo isplativog naplatnog parkirališta na aerodromu, a koje će po tom aranžmanu, ubuduće pripasti koncesionaru vazdušnih luka.

Odbornici su imenovali bivši gradonačelnicu Tivta dr Snežanu Matijević (DPS) za direktoricu nove JU Dnevni centar za djecu i mlade sa teškoćama u razvoju, i donijeli odluku o osnivanju još jednog novog opštinskog preduzeća - akcionarskog društva „Sportski kompleks Arsenal Tivat“.

Predlog Ugovora o snabdijevanju otpadnim vodama sa kompanijom Luštica Development iz Tivta na koji je tražio saglasnost odbornika, gradonačenik Kusovac je povukao sa dnevnog reda julerašnje sjednice SO zbog, kako je naveo "potrebe preciziranja nekih tehničkih detalja".

Prije nego što je on to učinio, skidanje sa dnevnog reda sjendice SO, ovog kontroverznog Ugovora po kome bi Opština Tivat i njena firma PPOV preuzeli na sebe niz obaveza i izložili se mogućnostima nastanka velikih finansijskih šteta, a sve za samo četiri hiljade eura mjesečno koliko bi PPOV prihodovao od prodaje prečišćenih otpadnih voda kompaniji Luštica Development za navodnjavanje njenog golf terena, zatražiio je i Igor Petković iz SD-a.

Bonus video: