Stavovi očekivani, glasanje može da iznenadi

Aktivisti LGBT Foruma Progres zajedno pratili direktan prenos Skupštine i rasprave o Predlogu zakona o istopolnim zajednicama

8168 pregleda 48 reakcija 7 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice, Foto: Skupstina.me/igor Šljivančanin
Sa jučerašnje sjednice, Foto: Skupstina.me/igor Šljivančanin

Sjedeći tik ispred velikog ekrana, aktivisti LGBT Foruma Progres pratili su direktan prenos jučerašnje sjednice Skupštine i diskusiju o Predlogu zakona o životnom partnerstvu lica istog pola. Do kraja radnog dana, poslanici u utorak nisu glasali o tom zakonskom rješenju, a sjednica će biti nastavljena danas.

Iz LGBTIQ zajednice utiska su da diskusija nije donijela iznenađenja - poslanici koji lani nisu glasali za isti Predlog, i dalje su istog stava. Istog stava su i oni koji su ranije najavili podršku. Pitanje je samo, kažu iz LGBTIQ zajednice, da li će u trenutku glasanja, za razliku od prošle godine, biti u skupštinskoj sali. Za usvajanje tog zakona potrebna je podrška 41 poslanika. Lani je za zakon glasalo njih 38.

Pored poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), podršku istopolnim parovima i prije nekoliko dana ponovo je najavio poslanik Neđeljko Rudović (Demos). Govoreći u svoje ime i da će podržati Predlog zakona, juče je kazao i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević. I njegov partijski kolega, nekadašnji prvi čovjek SDP-a Ranko Krivokapić, podržaće predlog prema kojem se istopolnim zajednicama omogućava da sklope registrovano partnerstvo i dobiju neka od prava koja imaju i heteroseksualni parovi.

“Ovo je dostignuće ljudi da slobodno izaberu svoj život, pritom ne ugrožavaju nikoga drugog. Licemjerje je znati da žive među nama, da su to naša djeca, rođaci, prijatelji... a ne dozvoliti im da to budu. Licemjerno je imati skrivene i lažne brakove da ne biste pokazali to što jeste”, kazao je Krivokapić tokom diskusije, dodajući da ono što je dobro u LGBTIQ populaciji je to da se “oni ne dijele na Srbe, Crnogorce, Bošnjake, Albance, Hrvate”.

Istopolne zajednice mogu da računaju na podršku Liberalne partije (LP) i Socijaldemokrata (SD).

Demokratski front (DF), kao ni lani, neće podržati Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

“Predlaganje ovog zakona pokazuje licemjerje i jednu moralnu bijedu koja stanuje u Vladi Crne gore, koja želi da se ovdje predstavi kao zaštitnik nekih navodno ugroženih prava jedne agresivne grupice ljudi, a sa druge strane se brutalno obračunava sa većinskom Crnom Gorom. U jeku režimske antipravoslavne histerije... ovdje se pokušava donijeti nekakav nakaradni zakon koji direktno udara u hrišćanske i pravoslavne temelje Crne Gore”, rekao je, pored ostalog, Jovan Vučurović iz DF-a.

Poslanica ljekarka Vera Bulatović (DF) tokom diskusije kazala je da homoseksualnost “nije bolest, niti nasljedno stanje”.

“To je poremećaj stečen zbog rana u djetinjstvu”, rekla je ona.

Genci Nimanbegu kazao je juče da su tokom proteklih godina prava LGBTIQ zajednice “išla naprijed”. Ipak, kako je rekao govoreći u ime Kluba manjinskih partija, neće podržati zakonsko rješenje koje istopolnim parovima omogućava jednaka prava kao heteroseksualnim.

“Ono što nas sprečava da glasamo za ovaj zakon je, moje lično mišljenje između ostalog, da je to institucija braka. Za mene kao pojedinca, za zajednicu odakle dolazim, brak je zajednica između muškarca i žene”, rekao je on.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović kazao je nedavno da u Crnoj Gori postoje drugi problemi kojima se treba posvetiti.

“U ime manjinskog kluba - Bošnjačke stranke, Koalicije Albanci odlučno i HGI, kao šef tog kluba, imam saglasnost kolega da kažem da ovaj zakonski modalitet neće dobiti našu podršku”, rekao je Vuksanović nedavno agenciji Mina.

Podršku zakonu neće dati ni poslanici posebnog kluba - Aleksandar Damjanović, Goran Radonjić, Anka Vukićević, Željka Savković i Goran Danilović.

“Ako je ovo jedini problem Crne Gore, daj da se okupimo danas i da taj problem riješimo. U srećnim zemljama, građanski uređenim društvima, demokratijama koje to jesu, riješeno je i ovo pitanje. U Crnoj Gori rješavanje ovog pitanja u ovom trenutku treba da zabašuri lom pojedinačnih ljudskih prava”, kazao je Danilović.

​Poslanici Građanskog pokreta URA podržavaju zakon, ali to istopolnim parovima ne znači jer URA bojkotuje rad Skupštine još od 2016. godine. Rad Skupštine bojkotuju i Demokrate, ali se iz te partije i ne izjašnjavaju u vezi sa Predlogom zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

Današnja sjednica biće nastavljena u 11.00 sati.

Bonus video: