"Pobjeda ideje da ljudska prava pripadaju svima"

Crna Gora usvajanjem Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola doprinosi poštovanju ljudskih prava i usvajanju evropskih vrijednosti, poručuju iz Koalicije "Zajedno za LGBT prava"

12523 pregleda 540 reakcija 11 komentar(a)
Sa podgoričkog Prajda, Foto: Boris Pejović
Sa podgoričkog Prajda, Foto: Boris Pejović

Koalicija "Zajedno za LGBT prava" uputila je čestitku LGBTIQ osobama usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

"Zahvaljujemo svim poslanicima i poslanicama Skupštine koji su glasali da i osobe koje pripadaju seksualnim manjinama mogu da ozvaniče zajednički život s osobom koju vole. Zahvaljujemo Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, koje je predlagač ovog Zakona, a uz čiju podršku i zalaganje je zakonsko prepoznavanje istopolnih zajednica postalo realnost", navodi se u saopštenju.

Usvajanje ovog zakona je pobjeda ideje da ljudska prava pripadaju svima, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili drugo svojstvo, ističu iz koalicije.

Crna Gora, poručuju, usvajanjem zakona doprinosi poštovanju ljudskih prava i usvajanju evropskih vrijednosti.

"Stoga, nadamo se da će ovaj iskorak koji je Crna Gora učinila u oblasti ljudskih prava biti samo početak punog prihvatanja LGBTIQ osoba u drušvu sa uživanjem istih prava po principu jednakosti i ravnopravnosti", navodi se u saopštenju koje u ime koalicije “Zajedno za LGBT prava” potpisuju:

Queer Montenegro, HRA – Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje, Asocijacija Spektra, CAZAS, CeMI, Ministarstvo kulture, CRNVO, Udruženje LBTQ žena “Stana”, SOS telefon Nikšić, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Crnogorski ženski lobi, NVO Juventas, CEDEM, Institut alternativa i Anima.

Bonus video: