Eraković: Na bolničkom liječenju 74 pacijenta, zdravstveni sistem je spreman

Iako je u podgoričkom vrtiću jedna mediniska sestra zaražena koronavirusom, Eraković kaže da za sada epidemiološka istraživanja ukazuju da to nije imalo veći epidemiloški karakter.

60787 pregleda 344 reakcija 43 komentar(a)
Eraković, Foto: Luka Zeković
Eraković, Foto: Luka Zeković

U crnogorskim bolnicama od posljedica koronavirusa liječe se 74 osobe, dok su u KCCG hospitalizovana 32 pacijenta, kazao je direktor Kliničkog centra Jevto Eraković, gostujući u Dnevniku TVCG.

Kaže da među oboljelim ima onih sa lakših simptomima, ali i onih koji su u jako teškom i ozbiljnom stanju, koje ljekari proglašavaju čim je pacijent na respiratoru.

“Zdravstveni sistem je spreman da odgovori ovom velikom broju zaraženih, spremni smo i ako te brojke budu veće, ali nije prilika ni vrijeme da testiramo te mogućnosti, nego da se usmjerimo na preventivne mjere i to treba da bude u podsvijesti svakom građaninu, da razmišlja o svim mjerama”, poručio je Eraković.

NKT je, kako kaže, fokus mjera usmjerio prema Rožajama i Gusinju i to se, kako dodaje, pokazalo opravdanim, jer je tamo najviše novozaraženih.

“Žarište je veliko, mjere koje se sprovede imaju za cilj da to žarište smire, a jasno nam je da mora da prođe određeno vrijeme”, naveo je Eraković.

Iako je u podgoričkom vrtiću jedna mediniska sestra zaražena koronavirusom, Eraković kaže da za sada epidemiološka istraživanja ukazuju da to nije imalo veći epidemiloški karakter.

“Sjećate se da smo u stanju da se za jedan sat sastanemo i donesemo nove odluke”, ističe Eraković.

Neohodno je bilo i izvršiti reorganizaciju rada u KCCG, ali kako kaže Eraković to je sada modifikovano, u skladu da premisom da moramo naučiti da funkcionišemo da virusom.

“U skladu sa tim napravljena je reorganizacija rada, određena odjeljenja su izmještena, ne u onom obimu kao prošli put. Interna i Infektivna klinika su apsolutno u funkciji kovid pacijente. Što se tiče hirurgije, maligna hirurgija i sva akutna stanja odmah su zbrinjavana. Sada smo ostavili sedam dana pauze za pacijente sa malignom hirurgijom. Što se tiče ostalih onkoloških pacijenata i njihovih tretmana sve procedure na Klinici za onkologuju odvijaju se regularno”, naveo je Eraković.

Zabrinut je i zbog situacije u regionu naročito u Novom Pazaru i Tutinu.

“Što se tiče izjave predsjednika susjedne države (Aleksandra Vučića) mislim da je to NKT danas snimcima najbolje dematovao. Naš zdravstveni sistem iz godine u godinu napreduje i ulagana su ogromna materijalna sredstva u opremu i edukaciju kadra”, naveo je Eraković.

Riječ je kaže o političkim izjavama.

“Ne želim da komentarišem izmišlotine koje imaju dominantno politički cilj. Kada želite da pobjegnete od nekog problema, najbolje je to prenijeti na političku scenu. To vidimo i u Crnoj Gori gdje mnogi žele da ospore ili uspore rad NKT-a i IJZ-a i pokušavaju da se bave politikom. Ja bih poručio svima da puste strku da radi”, kazao je Eraković i dodao da je jasno da je virus došao dominantno od neodgovornih pojedinaca koji su našli način da krše zakon.

“Da se nije kršio zakon ne bismo došli u ovu situaciju”, kazao je direktor KCCG i uputio apel građanima.

“Zdravstveni sistem može da se izbori, ali apelujem na građane da nam omuguće da to uradimo na lakši način, a lakši način je poštovanje mjera”, zaključio je Eraković..

Bonus video: