Bespravno nam ušli na imanje, dalje neće moći

“Obavijestio sam policiju da pokušavaju bespravno da uđu na naše. Nije ova zemlja dobijena ni od kralja Nikole ili bilo koga drugog, nego kupljena novcem koji su naši djedovi zaradili radeći u Americi“.

19342 pregleda 13 komentar(a)
Vujačić, Foto: Svetlana Mandić
Vujačić, Foto: Svetlana Mandić

Ranko Vujačić iz mjesta Bukova Dola, dvadesetak kilometara od Nikšića, nije dozvolio radnicima Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) da prođu preko porodičnog imaja i dovrše postavljanje dalekovoda koji se takođe nalazi na imanju Vujačića.

“Došla su dvojica pravnika i ja sam ih čekao na svojem i rekao im da ne mogu dalje. Žalili smo se Ministarstvu finansija na rješenje Uprave za nekretnine na osnovu koga su u oktobru prošle godine iz CGES-a bespravno ušli na naše imanje. Žalba je usvojena i predmet vraćen prvostepenom organu na ponovni postupak. Oni neće to da uvaže nego pokušavaju nasilno da uđu“, kazao je Vujačić koji sa bratom Zdravkom pokušava, kako kaže, da odbrani porodičnu kuću.

“Mi hoćemo samo da ispoštujemo Ustav, a po Ustavu prvo treba nekome da se nadoknadi šteta pa onda tek da se uđe na privatnu svojinu. Jedini naš zahtjev u početku je bio da nam odmaknu stub od kuće. Zauzvrat im nismo tražili ništa, nikakvu nadoknadu. Kako to nijesu htjeli da urade, odnosno rekli su da će stub pomjeriti za četiri metra, mi sad tražimo da nam plate“, kazao je Vujačić koji je zemljom prepriječio put i stavio oznaku da je u pitanju privatni posjed. Dio stuba je postavljen, a Vujačići ne dozvoljavaju da CGES postavi i drugi dio stuba koji je od kuće udaljen 120 metara, dok će žice od dalekovoda biti na udaljenosti oko 80 metara od kuće.

Privatni posjed
Privatni posjedfoto: Svetlana Mandić

“Obavijestio sam policiju da pokušavaju bespravno da uđu na naše. Nije ova zemlja dobijena ni od kralja Nikole ili bilo koga drugog, nego kupljena novcem koji su naši djedovi zaradili radeći u Americi“.

Prema riječima Vujačića iz katastra su bez njihovog znanja dozvolili CGES-u da mogu da uđu na njihovo imanje za potrebe gradnje 400 kV dalekovoda „Lastva-Pljevlja“.

“Otac je umro prije 13 godina, a oni su pozive slali na njegovo ime. Imenovali su zatim pravnog zastupnika u Podgorici, za koga nismo ni znali i koji je ustupio našu imovinu bespravno. Kada su došli da rade saznali smo da postoji rješenje o eksproprijaciji”, kazao je Vujačić.

Podsjetio je da je od katastra dva mjeseca morao da čeka na dokumenta koja se tiču ovog procesa.

“Na zapadu ne dozvoljavaju da se stambeni objekti grade na manjoj udaljenosti od 300 metara od dalekovoda, a nama će kuća biti udaljena oko 80 metara od žica i nešto preko stotinu metara od stuba. Kuća neće biti više upotrebljiva jer su ogromna zračenja, a ovdje brat i ja sa porodicama dođemo skoro svakodnevno jer nije daleko od grada. Novu kuću smo i napravili misleći da će to da traje generacijama ”, kazao je Vujačić.

Oni namjeravaju da sa svojim problemom i, kako su kazali, kršenjem Ustava i osnovnih ljudskih prava upoznaju i strane ambasade u Crnoj Gori.

CGES: Rješenje Ministarstva ne odlaže izvođenje radova

Iz CGES-a su odgovorili da zbog rješenja Ministarstva finansija, kojim je usvojena žalba porodice Vujačić, ne odlažu izvođenje radova.

“CGES je ispoštovao sve zakonske procedure vezane za naknadu za eksproprisane nepokretnosi, kao i za štetu koja nastaje na zemljištu vlasnika prilikom izgradnje dalekovoda. Kako su postupci pred Upravom za nekretnine PJ Nikšić pravosnažno okončani, pred Osnovnim sudom u Nikšiću se vodi vanparnični postupak za utvrđivanje pravične nadoknade. U svakom slučaju, vlasniku će biti isplaćena naknada za eksproprisane nepokretnosti, kako se to u postupku utvrdi“, naveli su iz CGES-a.

Bonus video: