Za veću bezbjednost na svim vodama

Predstavnici Plužina i Foče dogovorili standarde bezbjednosti na turističkim lokacijama

1242 pregleda 0 komentar(a)
Sa zajedničkog sastanka
Sa zajedničkog sastanka

Opštine Plužine i Foča organizovale su koordinacioni sastanak za pripadnike službi spasavanja iz tih opština, civilne zaštite, policije, zdravstvenih ustanova, vatrogasnih službi i udruženja, službi zaštite i spašavanja, GSS-a, a teme razgovora su bile mjere, standardi i savremeni trendovi bezbjednosti na turističkim lokacijama, kao i rizici i spasavanje na vodi i pod vodom.

Sastanak je organizovan u sklopu projekta ”Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura (T.A.R.A)” koji realizuju te opštine, u saradnji sa Parkom prirode „Piva“ i Turističkom organizacijom Foče.

Načelnik Opštine Foča Radisav Mašić istakao je važnost i značaj aspekta bezbjednosti u razvoju turizma, kao i neophodnost uključivanja različitih institucija i drugih aktera u proces unapređenja bezbjednosti na turističkim lokacijama, naročito na rijeci Tari. Pripadnik GSS-a Mostar i instruktor potrage Goran Mitrić održao je predavanje o standardima bezbjednosti, specifičnostima potrage i spasavanja na mirnim i brzim vodama, kao i o trendovima u ovoj oblasti. Poseban akcenat je stavio na značaj obuke spasilačkih timova u relevantnim institucijama i opremljenost adekvatnom spasilačkom opremom, kako bi službe mogle efikasno da reaguju u akcijama spasavanja.

Učesnici sastanka istakli su potrebu za obukom novih spasilaca i neophodnost saradnje svih institucija i spasilačkih klubova, a dali su i preporuke kako zajednički unaprijediti bezbjednost u pograničnom području opština Foča i Plužine, sa posebnim osvrtom na rijeku Taru. Razgovarano je i o važnosti zaštite od požara, kao jednog od značajnijih aspekata bezbjednosti na turističkim lokalitetima.

Projekat ”Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura (T.A.R.A)”, vrijednosti preko 499 hiljada eura, finansira Evropska unija. Cilj projekta, koji je počeo sa realizacijom 1. decembra prošle godine i traje do kraja novembra 2021. je razvoj i promocije prekograničnog područja kao jedinstvene destinacije za aktivni turizam.

Bonus video: