PRI KRAJU RADOVI NA PROJEKTU ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Šef misije Svjetske banke za CG obišao nikšićki Dom zdravlja

„Očekujemo da ćemo uz povoljnu kreditnu podršku ove institucije već tokom ove godine krenuti u implementaciju projekta i da ćemo u narednom periodu širom Crne Gore rekonstruisati između 15 i 18 objekata“, kazao je Radulović
0 komentar(a)
Dom zdravlja Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Dom zdravlja Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.02.2018. 15:56h

Šef misije Svjetske banke za Crnu Goru Emanuel Salinas, zajedno sa predstavnicima ministarstava ekonomije i zdravlja, obišao je nikšićki Dom zdravlja gdje su pri kraju radovi na projektu energetske efikasnosti.

Prema riječima Marka Radulovića, generalnog direktor za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije, u prethodnih godinu i po završeni su radovi na adaptaciji termo-tehničkih instalacija, sanaciji ravnog krova, zamijenjena je kompletna fasadna bravarija, unaprijeđen sistema osvjetljenja i zamijenjen spušteni plafon, a njihova vrijednost je oko 350 hiljada eura.

Salinas je kazao da su zahvaljujući pomenutim radovima troškovi za električnu energiju smanjeni za 40 – 50 odsto, unaprijeđen kvalitet usluge i poboljšan komfor svih koji borave u nikšićkom Domu zdravja, ustanovi opslužuje oko 80 hiljada građana iz tri opštine, Nikšić, Plužine i Šavnik.

„Pored primijenjenih mjera energetske efikasnosti, zajedno sa ostalim radovima na prilagođavanju objekta osobama sa invaliditetom, sada imamo jedan evropski Dom zdravlja. U narednih nekoliko mjeseci planiramo da otvorimo odjeljenje fizikalne medicine, za šta nam je prostorije u kojima će se fizikalna medicina održavati obezbijedio upravo ovaj projekat“, kazao je direktor Doma zdravlja, dr Veselin Bulatović. Radulović je podsjetio da je Ministarstvo ekonomije, kroz projekat „Energetska efikasnost u Crnoj Gori – MEEP“, u periodu od 2010. sprovelo do 2013. godine u opštini Nikšić sprovelo mjere energetske efikasnosti na Specijalnoj bolnici za plućne bolesti 'Dr Jovan Bulajić' u Brezoviku i osnovnim školama 'Luka Simonović' 'Olga Golović', u iznosu od 1,2 miliona eura. Prema njegovim riječima nastavljeni su razgovori sa Svjetskom bankom o obezbjeđivanju dodatnih sredstava u iznosu od šest miliona eura za primjenu mjera energetske efikasnosti u drugim zdravstvenim objektima.

„Očekujemo da ćemo uz povoljnu kreditnu podršku ove institucije već tokom ove godine krenuti u implementaciju projekta i da ćemo u narednom periodu širom Crne Gore rekonstruisati između 15 i 18 objekata“, kazao je Radulović.

Ministarstva ekonomije i zdravlja, uz podršku Svjetske banke, od 2009. godine realizuju projekat „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“ i do sada je, pored Doma zdravlja u Nikšiću, energetski adaptirano 13 zdravstvenih objekata širom Crne Gore i u njihovu adaptaciju uloženo oko šest miliona eura.

Preporučujemo za Vas