Šef misije Svjetske banke za CG obišao nikšićki Dom zdravlja

„Očekujemo da ćemo uz povoljnu kreditnu podršku ove institucije već tokom ove godine krenuti u implementaciju projekta i da ćemo u narednom periodu širom Crne Gore rekonstruisati između 15 i 18 objekata“, kazao je Radulović
0 komentar(a)
Dom zdravlja Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Dom zdravlja Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.02.2018. 15:56h

Šef misije Svjetske banke za Crnu Goru Emanuel Salinas, zajedno sa predstavnicima ministarstava ekonomije i zdravlja, obišao je nikšićki Dom zdravlja gdje su pri kraju radovi na projektu energetske efikasnosti.

Prema riječima Marka Radulovića, generalnog direktor za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije, u prethodnih godinu i po završeni su radovi na adaptaciji termo-tehničkih instalacija, sanaciji ravnog krova, zamijenjena je kompletna fasadna bravarija, unaprijeđen sistema osvjetljenja i zamijenjen spušteni plafon, a njihova vrijednost je oko 350 hiljada eura.

Salinas je kazao da su zahvaljujući pomenutim radovima troškovi za električnu energiju smanjeni za 40 – 50 odsto, unaprijeđen kvalitet usluge i poboljšan komfor svih koji borave u nikšićkom Domu zdravja, ustanovi opslužuje oko 80 hiljada građana iz tri opštine, Nikšić, Plužine i Šavnik.

„Pored primijenjenih mjera energetske efikasnosti, zajedno sa ostalim radovima na prilagođavanju objekta osobama sa invaliditetom, sada imamo jedan evropski Dom zdravlja. U narednih nekoliko mjeseci planiramo da otvorimo odjeljenje fizikalne medicine, za šta nam je prostorije u kojima će se fizikalna medicina održavati obezbijedio upravo ovaj projekat“, kazao je direktor Doma zdravlja, dr Veselin Bulatović. Radulović je podsjetio da je Ministarstvo ekonomije, kroz projekat „Energetska efikasnost u Crnoj Gori – MEEP“, u periodu od 2010. sprovelo do 2013. godine u opštini Nikšić sprovelo mjere energetske efikasnosti na Specijalnoj bolnici za plućne bolesti 'Dr Jovan Bulajić' u Brezoviku i osnovnim školama 'Luka Simonović' 'Olga Golović', u iznosu od 1,2 miliona eura. Prema njegovim riječima nastavljeni su razgovori sa Svjetskom bankom o obezbjeđivanju dodatnih sredstava u iznosu od šest miliona eura za primjenu mjera energetske efikasnosti u drugim zdravstvenim objektima.

„Očekujemo da ćemo uz povoljnu kreditnu podršku ove institucije već tokom ove godine krenuti u implementaciju projekta i da ćemo u narednom periodu širom Crne Gore rekonstruisati između 15 i 18 objekata“, kazao je Radulović.

Ministarstva ekonomije i zdravlja, uz podršku Svjetske banke, od 2009. godine realizuju projekat „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“ i do sada je, pored Doma zdravlja u Nikšiću, energetski adaptirano 13 zdravstvenih objekata širom Crne Gore i u njihovu adaptaciju uloženo oko šest miliona eura.

Bonus video: