"STUDENTSKA POPULACIJA POGOĐENA SITUACIJOM IZAZVONOM KORONAVIRUSOM"

Jonica traži smanjenje školarine za studente

Jonica pita zna li Vlada Crne Gore koliko je djece koja ove godine neće imati novac za školarinu na državnom ili privatnim fakultetima?

2567 pregleda 476 reakcija 4 komentar(a)
Jonica, Foto: Filip Roganović
Jonica, Foto: Filip Roganović

Studentska populacija posebno je pogođena situacijom izazvanom koronavirusom i zato pozivamo nadležne da budu solidarni i smanje školarine, jer su mnogi roditelji ostali bez posla i onemogućeni čak i da prehrane svoje porodice, a kamoli da svojoj djeci plate studiranje, saopštila je predsjednica Socijalista Snežana Jonica.

"Ako znamo da je tokom akademske 2019/2020 godine samo na fakultetima u Crnoj Gori, na osnovne studije, upisano 18.582 studenta, od čega na javnim visokoškolskim ustanovama 13.312, a 5.270 na privatnim fakultetima, ako znamo da je na specijalističke studije prošle godine upisano 3.173, a na magistarske 1.115 studenata, što čini ukupno preko 22.870 studenata, opravdano se postavlja pitanje – da li znamo jednu jedinu mjeru ekonomske podrške studentima i njihovim roditeljima koju je Vlada pripremila. Takođe, znamo li koliko djece iz Crne Gore studira na fakultetima u zemljama bivše Jugoslavije? Zna li Vlada Crne Gore koliko studenata za školarinu zarađuje sezonskim radom, odnosno koliko roditelja obavlja dodatne poslove da bi obezbjedilo novac za školarinu svojoj djeci, saopštila je Jonica.

Jonica pita zna li Vlada Crne Gore koliko je djece koja ove godine neće imati novac za školarinu na državnom ili privatnim fakultetima?

"Zna li Vlada Crne Gore koliko je roditelja, koji inače jedva krpe kraj s krajem, ostalo bez ikakvog posla ili izgubilo šansu za dodatni posao, odnosno zaradu kako bi školovali svoju djecu? Zna li Vlada Crne Gore koliko je studenata, naročito iz ekonomskom, a sada i epidemiološkom krizom najizloženijih opština na sjeveru, propustilo šansu da izađe na ispite u junskom roku, jer nisu bili u mogućnosti da dođu u Podgoricu. Po svemu sudeći – ne zna, odnosno još jednom se potvrdilo da Vlada Crne Gore studentima, koji su temelj budućeg napretka svakog društva, posvećuje najmanje pažnje. Voljela bih da nas Vlada demantuje već sjutra dokazom da imaju urađenu analizu po svim navedenim pitanjima - da znaju koliko je onih koji imaju znanja, volje da uče, ali nemaju novca, da znaju koliko je onih koji ne biraju što bi radili samo da imaju dovoljno za školarinu svojoj djeci. Na žalost, činjenica da do danas nijedna mjera koja bi olakšala sve ove probleme studentima nije usvojena govori da smo u pravu", navodi se u saopštenju.

Jonica kaže da zato Socijalisti Crne Gore traže od Vlade da se konačno vrati u surovu realnost svakodnevnih problema velikog broja porodica u Crnoj Gori i da obezbijedi da nijedno dijete ne izgubi mogućnost studiranja u ovoj akademskoj godini zbog nemaštine nastale kao posledica uticaja koronavirusa na kućne budžete njihovih porodica.

"Socijalisti Crne Gore traže da solidaran doprinos smanjenju troškova studiranja, osim Vlade, da i Univerzitet Crne Gore, koji je, umjesto da se bavi ovim pitanjem i sam predloži načine podrške studentima, ovih dana odredio paprenu „cijenu“ specijalističkih studija. Socijalisti Crne Gore traže da se svim samofinanasirajućim studentima na osnovnim studijama za ovu godinu za 50% smanji iznos školarine, kao i da se na svim visokoškolskim ustanovama i državnim i privatnim omogući više ispitnih rokova. Socijalisti Crne Gore traže da se ukine upisnina za specijalističke studije koju je odredio Upravni odbor UCG, jer znamo da se time neće ugroziti ekonomska održivost univerziteta, ali, ako se to ne uradi, ugroziće se ogroman broj mladih ljudi, odnosno nekoliko generacija koje je baš u ovo vrijeme zapalo da studiraju ili upisuje studije. Socijalisti Crne Gore traže da privatni fakulteti, koji imaju značajne prihode, ulože dio svojeg „profita od studenata“ u dobrobit onih bez kojih ne bi imali svrhu postojanja, smanjujući školarinu, odnosno upisninu za ovogodišnje studiranje", zaključila je Jonica.