UIKS: Ne zovite nas, zbog korone je rizično

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija tražila od tužilaštva i sudova da smanje broj zahtjeva za sprovođenje pritvorenih i osuđenih lica, kako bi smanjili rizik od infekcije virusom COVID19

5844 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz spuškog zatvora, Foto: Boris Pejović
Detalj iz spuškog zatvora, Foto: Boris Pejović

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) tražila je od tužilaštva i sudova da smanje broj zahtjeva za sprovođenje pritvorenih i osuđenih lica, kako bi smanjili rizik od infekcije koronavirusom.

To su Vijestima saopštili iz UIKS-a, nakon što je u toj ustanovi Covid-19 registrovan kod dva službenika.

Zbog kontakta sa njima, devet osuđenika i 29 službenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija je izolovano, a kako bi spriječili širenje virusa, sve novopridošle pritvorenike i osuđenike smještaju odvojeno.

Iz UIKS-a ističu da od početka epidemije Covid-19 u Crnoj Gori, među licima lišenim slobode nije registrovan nijedan slučaj obolijevanja od tog virusa. Odgovarajući na pitanja Vijesti - da li je zbog pojave koronavirusa iza rešetaka ispražnjen Paviljon F, iz UIKS-a su kazali da to nije tačno.

Tu informaciju nezvanično su saopštili osuđenici, tvrdeći da ih je više od 20 sa simptomima koronavirusa.

UIKS: BEZ PANIKE

“UIKS iskazuje otvorenost za obavještavanje javnosti o svim dešavanjima unutar UIKS-a (kao i do sada), te napominjemo da neprovjerene informacije mogu dovesti do nepotrebnog širenja panike i straha kako kod lica koja su smještena u UIKS-a tako i kod članova njihovih porodica, iz kog razloga molimo za poseban senzibilitet prilikom informisanja javnosti o stanju u UIKS-a, kada je u pitanju situacija sa koronavirusom”, poručili su iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Objasnili su i što su uradili nakon što su kod dvojice njihovih službenika registrovali obolijevanje od Covida-19.

“Nadležni u UIKS u konsultaciji sa Institutom za javno zdravlje preduzeli su dodatne mjere prevencije... Svim službenicima UIKS-a koji su bili u kontaktu sa zaposlenima koji su pozitivni na Covid-19 određena je mjera samoizolacije. Na današnji dan u samoizolaciji nalazi se 29 službenika UIKS-a. Ova mjera određena je i prema 9 lica lišenih slobode koja su bili u kontaktu sa zaposlenim koji su pozitivni na Covid-19 i ista su pod kontinuiranim nadzorom medicinskog osoblja UIKS-a”.

ROBIJAŠI POD NADZOROM

Objasnili su da im svakodnevno mjere temperaturu i druge potrebne kontole u cilju eventualnog prepoznavanja simptoma virusa.

“Sektor za zdravstvenu zaštitu svakodnevno je u kontaktu sa Institutom za javno zdravlje, te sa na dnevnom nivou razmjenjuju informacije o stanju, radnjama i mjerama koje se preduzimaju i imaju se preduzeti u cilju preveniranja širenja virusa u UIKS-a. Od zaštitnih mjera među zaposlenim, kao i među zatvorenicima i pritvorenicima izdvojili bismo mjere koje se preduzimaju u cilju održavanje higijene prostorija, tj. dezinfekcije istih, održavanje lične higijene, prevashodno održavanje lične higijene ruku svih u UIKS-u, svakodnevno mjerenje tjelesne temperature zaposlenim prilikom dolaska na posao kako bi se spriječio ulazak inficiranog službenika u UIKS, obaveza nošenja zaštitnih maski i mnoge druge mjere”.

UIKS je, kazali su, ostvario komunikaciju sa organima sudske vlasti i tužilaštva: “Očekujemo da će se smanjiti broj zahtjeva za sprovođenje lica lišenih slobode za potrebe ovih organa, usljed čega će se smanjuje i rizik od infekcije ovih lica”, kazali su.

Zabranjene posjete, korišćenje vikenda i godišnjih odmora

Iz UIKS-a tvrde da trenutno raspolažu sa dovoljnom količinom zaštitne opreme, kao i sredstava za dezinfekciju.

“U prethodnom periodu zabranjene su posjete licima lišenim slobode, izuzev posjeta advokata i sudskih vještaka po odobrenju suda. Pogodnosti koje se odnose na izlaske iz UIKS-a (korišćenja vikenda u krugu uže porodice, korišćenja cijelog ili dijela godišnjeg odmora i dr.) zatvorenicima se u narednom periodu neće odobravati do popravljanja epidemiološke situacije u našoj državi, a sva novoprimljena lica u UIKS-a smještaju se odvojeno od drugih lica lišenih slobode”, kazali su oni.

Istakli su da će, zbog odsustva službenika kojima je izrečena mjera samoizolacije, izvršiti preraspodjelu radnih zadataka između svih zaposlenih i obezbijediti obavljanje poslova.

“Očekujemo da će se usljed primjene svih navedenih mjera u značajnoj mjeri smanjiti rizik i prevenirati širenja koronavirusa u Upravi za izvršenje krivčnih sankcija”, poručili su iz UIKS-a.

Bonus video: