Nova pravila u Rektoratu: Službenici pišu šta rade na poslu

Nezvanični izvori "Vijesti" tvrde da se pripremaju izmjene Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta. Ističu i da bi to moglo da košta posla ljude koji su zaposleni u službama Rektorata tokom mandata bivše rektorke Radmile Vojvodić od 2014. do novembra 2017
118 pregleda 4 komentar(a)
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.02.2018. 19:39h

Od dolaska rektora Danila Nikolića zaposleni u Rektoratu Univerziteta Crne Gore svakodnevno pišu izvještaje o tome što su radili tokom radnog vremena i predaju ih kada krenu kućama.

Više zaposlenih u Rektoratu vjeruje da će se na osnovu izvještaja odlučivati koga vrijedi zadržati u administraciji UCG, a za čijim angažmanom ubuduće neće biti potrebe.

Od dolaska novog rektora Danila Nikolića, tri osobe su navodno dobile otkaz, dok su dvije raspoređene na druge radne pozicije.

Nezvanični izvori "Vijesti" tvrde da se pripremaju izmjene Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta. Ističu i da bi to moglo da košta posla ljude koji su zaposleni u službama Rektorata tokom mandata bivše rektorke Radmile Vojvodić od 2014. do novembra 2017.

"Univerzitet Crne Gore nije otpuštao zaposlene, već je jednom broju njih istekao ugovor o radu zaključen na određeno vrijeme. Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta je opšti akt poslodavca podložan izmjenama i dopunama u odgovarajućem postupku, kada se procijeni da postoji potreba za tim", odgovorili su "Vijestima" sa ove visokoobrazovne ustanove.

Nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa dnevnim izvještajima koje zaposleni zavode u arhivi na kraju svakog radnog dana.

Iz Rektorata su odbili da odgovore kome i zbog čega se dostavljaju ovi izvještaji, te ko odlučuje o tome da li je neko ispunio radne obaveze tokom radnog dana i koje su potencijalne sankcije.

"Vijesti" su ranije pisale o tome da je od jula 2015, kada je Upravni odbor UCG usvojio prvu sistematizaciju, pravilnik do januara 2017. mijenjan najmanje šest puta.

U isto vrijeme, UCG je zapošljavao nove ljude u Rektoratu, uglavnom krajem 2015. i početkom 2017. Prema podacima u koje su “Vijesti” imale uvid, polovinom 2017. na platnom spisku Rektorata bilo je nešto više od 90 ljudi, a ustanova će nastaviti da zapošljava - sistematizacijom iz 2015. predviđeno je 126 radnih mjesta.

Rektorat je 2015. na svoj platni spisak prihvatio tridesetak zaposlenih u bibliotekama, kao i u Centralnom informacionom sistemu.

Dodavali i nova radna mjesta

UO se, u zvaničnim obrazloženjima odluka o izmjenama akta o sistematizaciji, uglavnom pozivao na usaglašavanje sa postojećim ili zatečenim stanjem u Rektoratu, zakonima, te “prirodom djelatnosti uz korišćenje uporednih rješenja univerziteta iz okruženja”. Prema dokumentaciji u Biltenima UCG, UO je donio izmjene Pravilnika u novembru 2015, kojima je predvidio nekoliko novih radnih mjesta (manipulativni radnik - preuzima i otprema poštu i distribuira je na UCG), te korekciju uslova - smanjenje godina iskustva za nekoliko radnih mjesta.

Akt je mijenjan u januaru, pa u martu, u aprilu 2016. kada je usaglašavan sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti. Izmjenama iz novembra 2016, UO UCG je ozakonio veći broj savjetnika za javne nabavke, dodato je radno mjesto ekonoma, zaposlen još jedan baštovan, povećan broj higijeničarki sa četiri na 10.

Bonus video: