Gama kamera proradila nakon četiri mjeseca

Iz Kliničkog centra od 7. jula nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o nabavci generatora i tvrdnjama da 500 onkoloških pacijenata čeka snimanje

6788 pregleda 6 komentar(a)
Ljiljana Bojić, Foto: PR Centar
Ljiljana Bojić, Foto: PR Centar

Više od 500 onkoloških pacijenata četiri mjeseca nijesu mogli na snimanje gama kamerom, jer se toliko čekala nabavka generatora.

To tvrde izvori “Vijesti” iz Centra za nuklearnu medicinu, objašnjavajući da zbog čekanja na isporuku generatora ljekari nijesu mogli na vrijeme da odluče o modelu daljeg liječenja pacijenata oboljelih od tumora, ali ni tome da li će nekoga operisati ili ne.

Objasnili su da je na spisku bilo više od 300 ljudi sa malignim bolestima, kojima je bilo nužno uraditi scintigrafiju skeleta, a da je ostalima trebalo raditi scintigrafiju bubrega, jetre, pluća...

Portparolka Kliničkog centra Crne Gore, Gorica Soković, od 7. jula ne odgovara na pitanja “Vijesti” o nabavci generatora, a ostala je nijema i na urgenciju poslatu 16. jula.

Juče je, međutim, saopštila da je dobavljač KCCG, koji je u obavezi da toj ustanovi isporučuje generator neophodan za scintigrafska ispitivanja, uspio da realizuje nabavku.

“Koristim priliku da u ime Centra za nuklearnu medicinu obavijestim crnogorsku javnost da smo danas uspjeli da obezbijedimo generator za potrebe našeg Centra a koji se koristi za scintigrafska ispitivanja koja su usljed globalne pandemijekorona virusa morala biti obustavljena od kraja marta ove godine”, kazala je dr sc. med. Ljiljana Bojić, načelnica Centra za nuklearnu medicine Klinike za onkologiju i radioterapiju KCCG, a što je saopšteno iz te zdravstvene ustanove.

Naglasili su da pacijentima od juče sprovode scintigrafska ispitivanja i da je dr Bojić najavila da će Centar u narednom periodu raditi pojačanom dinamikom.

Izvor iz te klinike kazao je “Vijestima” da su sve vrijeme klinike u regionu pružale tu vrstu zdrastvene usluge, jer je neophodna za odabir vrste liječenja.

“Skoro 500 teških bolesnika čekalo je četiri mjeseca zbog generatora koji košta oko 1.100 eura, time se na Klinici za onkologiju i radioterapiju izašlo iz svih medicinskih okvira čekanja i počinjeno je krivično djelo teško djelo protiv zdravlja ljudi. Za one koji ne znaju, tek nakon scintigrafskog ispitivanja odlučuje se da li će ljudi, recimo sa karcinomom prostate, da se operišu ili ne, tek tada se vidi da li imaju metastazu ili ne, da li će i koja terapija da se produži. Zamislite sad kako je tim ljudima, naročito u trenutku kada ne mogu da izađu iz države i odu negdje da se liječe”, kazao je isti izvor.

On tvrdi da je KCCG mogao da naruči generator iz Srbije, Hrvatske, Slovenije... ali da je dobavljač odugovlačio jer ima ugovor sa kompanijom iz Turske.

“Vijesti” su portparolku KCCG 7. jula pitale da li je u Centru za nuklearnu medicinu, Klinike za onkologiju i raditerapiju moguće obaviti pregled, odnosno snimanje gama kamerom, koliko je pacijenata imalo tu mogućnost od 15. marta do danas, a koliko ih je na listi čekanja.

Poslata su joj i pitanja koliko njih čeka scintigrafiju skeleta, ali i da li su, kada i od koga naručili generator koji je neophodan za snimanje gama kamerom, kako bi onkološkim pacijentima bilo omogućeno da ljekari na vrijeme odluče o modelu njihovog daljeg liječenja, ali i da li je bilo ko od pacijenata koji su zbog nedostatka materijala na listi čekanja od 15. marta, preminuo u međuvremenu, kao i da li će neko odgovarati zbog ugrožavanja zdravlja pacijenata.

Pandemija zaustavila uvoz

U saopštenju KCCG piše da je dr Bojić naglasila da će Centar za nuklearnu medicinu u predstojećem periodu raditi u pojačanom tempu i sa pojačanom dinamikom:

"I nastojaćemo da listu čekanja, koja je opravdano napravljena, riješimo u što je moguće kraćem vremenskom roku. Naravno prioritet će nam biti onkološki pacijenti a zatim i svi ostali koji su na listi čekanja”.

Četvoromjesečni “zastoj” pravdaju pandemijom i aktuelnom epidemiološkom situacijom širom planete i obustavljenim vazdušnim saobraćajem, zbog čega, ističu, dobavljač nije bio u mogućnosti da redovno isporuči generator.

Bonus video: