NVO Kuća životinja pokrenula peticiju za ponovno hapšenje osumnjičenog za silovanje psa

Pomračenje uma ili svjesni zločin u ovom slučaju se izjednačavaju, jer je osumnjičeni zlodjelo počinio na javnoj površini, bez straha da li će ga neko vidjeti

8965 pregleda 196 reakcija 11 komentar(a)
NVO Kuća životinja, Foto: NVO Kuća životinja
NVO Kuća životinja, Foto: NVO Kuća životinja

Nevladina organizacija Kuća životinja pokrenula je peticiju, kojom traže ponovno hapšenje Danilovgrađanina Lj. P. osumnjičenog za silovanje psa.

Tog pedesettrogodišnjaka tužiteljka je nakon saslušanja pustila da se brani sa slobode.

"Zahtijevamo da se silovatelj psa iz Danilovgrada liši slobode i dobije adekvatnu kaznu. Pomračenje uma ili svjesni zločin u ovom slučaju se izjednačavaju, jer je osumnjičeni zlodjelo počinio na javnoj površini, bez straha da li će ga neko vidjeti. Na opšte zgražavanje očevidaca koji su podstaknuti cvilenjem psa prisustvovali užasnom prizoru, danas je zgražavanje prešlo u strah i nepovjerenje, nakon saznanja da je počinitelj pušten na slobodu. Ako se uzme u obzir činjenica da je zlodjelo počinjeno nad nedužnim i slabijim, ne smije se zapostaviti opravdanost straha od ponavljanja nasilja, a žrtva može biti i dijete. U momentu kada je predator uhvatio svoju žrtvu (po navodima, iza ponoći) da se zaključiti da je žrtva mogla biti bilo ko ili bilo šta , a koja mu se u tom trenutku našla nadohvat mračne svijesti", piše u tekstu peticije.

Naglašavaju da ne treba zaboraviti da se traume ne liječe preko noći i da će psu trebati vremena da se stabilizuje:

"Ali nama kao društvu vrijeme treba da bude senzor da se zločinci nađu iza rešetaka. Ne postoji razlika u zlodjelu koje je počinjeno nad čovjekom ili nad životinjom, jer je stradao život. Tek kad shvatimo da su životi svih nas podjednako važni, tek onda možemo biti odgovorni prema žrtvi na način da se počinioci teških djela protiv života kazne i da njihova kazna bude opomena svima koji tuđi život ne cijene jednako kao svoj. Nadamo se da će se nesrećni pas oporaviti od užasne traume i fizičkog povređivanja, a društvo označiti zoofila kao prijeteću opasnost po okolinu", napisali su iz NVO Kuća životinja.

Bonus video: