Advokat: Curavić se na Malti našao u ulozi kolateralne žrtve vladajućih i opozicionih struktura

"Potpuno je pogrešan, netačan i neistinit navod teksta objavljen na Portalu u kojem se navodi kako je gospodin Curavić na Malti "promovisao projekat sa tamošnjim ministrima, a nakon medijskih upita prvo prijetio tužbom, a potom napustio zemlju""

6343 pregleda 5 komentar(a)
Kristijan Curavić, Foto: Facebook/kcuravic
Kristijan Curavić, Foto: Facebook/kcuravic

Advokatska kancelarija Hraste i partneri iz Zagreba poslala je u ime svog klijenta, Kristijana Curavića reagovanje na tekst "Ko je Đukanovićev gost: Svjetski rekorder sumnjičen za prevaru".

Reagovanje prenosimo u cjelosti

"Potpuno su netačni navodi da je Curavić 2008. godine od trgovačkog društva INA-INDUSTRIJA NAFTE d.d. sa sjedištem u Zagrebu i drugih kompanija i ministarstava primio sponzorstvo za zaron na Južnom polu u iznosu od 50.000 eura.

Riječ je bila o 50.000 kuna, a radilo se o poslovnom odnosu između bivšeg trgovačkog društva gospodina Curavića i INA d.d. koji odnos nije imao nikave veze niti sa zaronom na Sjeverni pol, niti planiranim zaronom na Južnom polu, koji se, nota bene, nije realizovao iz razloga što je sporne 2008. godine svijet pa tako i Republiku Hrvatsku pogodila ekonomska kriza.

Pored navedenog, u potpunosti su netačni, sramotni i defamatorni navodi kojima se insinuira da se protiv gospodina Curavića vodi bilo kakav krivični postupak, odnosno da je protiv njega u posljednje vrijeme podignuta optužnica za bilo koje krivično djelo.

Nadalje, potpuno je pogrešan, netačan i neistinit navod teksta objavljen na Portalu u kojem se navodi kako je gospodin Curavić na Malti "promovisao projekat sa tamošnjim ministrima, a nakon medijskih upita prvo prijetio tužbom, a potom napustio zemlju".

Istina je kako se g. Curavić na Malti našao u ulozi kolateralne žrtve vladajućih i opozicionih struktura, pri čemu su pojedini malteški blogeri iz redova opozicije objavili tekstove i članke o projektu g. Curavića neargumentovano i lažno, te je zbog toga poslan demant takvim navodima pa je u toku ishod krivične odgovornosti odgovornih osoba. Potrebno je naglasiti kako je upravo na Malti projekat Bijele zastave dobio podršku Evropske unije.

Osim toga, podizanju Bijele zastave prisustvovao je i gospodin Karmenu Vela, glavni komesar Evropske komisije, zadužen za okolinu, pomorstvo i ribarstvo u periodu od 2014. do 2019., zajedno sa gospodinom Hoseom Hererom, ministrom zaštite okoline i održivog razvoja Malte. Drugu Bijelu zastavu na Malti podigla je tadašnja predsjednica Malte g. Marija Luizi Koleiro Preka koja i danas iskazuje interes za priključenjem OACM-u zajedno sa gospodinom Bernijem Eklstonom. G. Berni Eklston dugogodišnji je član i glavni savjetnik OACM-u i g. Curaviću još od 2010. godine.

Osim toga, potrebno je naglasiti kako ste pod iznošenjem pogrešnjih, neistinitih, neistinitih i netačnih navoda koji štete ugledu g. Curavića i OACM-a prekršili kako profesionalni novinarski kodeks tako i dobru novinarsku praksu provjere obje strane priče koju objavljujete. Niste kontaktirali niti g. Curavića niti OACM kao organizaciju kako bi saznali njihov stav o objavljenim informacijama već ste puko odlučili iznijeti neprovjerene informacije te dovesti javnost u zabludu", navodi se u reagovanju.

Bonus video: