Vlasnici lokala u dijelu Siti kvarta: Dovedeni smo u neravnopravan položaj

"Primjedbe samo manjeg broja stanara povodom prekomjerne buke koja navodno dolazi iz obližnjih ugostiteljskih objekata cijenimo preuveličanim i pretjeranim

16500 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Vlasnici ugostiteljskih objekata koji posluju u zgradama "Unistan" u Siti kvartu u Podgorici tražili su od Seretarijata za saobraćaj i komunalne poslove da im, nakon ukidanja privremenih mjera donijetih protiv širenja koronavirusa, odobri rad do ponoći.

Nadležni organi Glavnog grada ranije su donijeli odluku da se prema Skupštini Glavnog grada uputi inicijativa za izmjenu Odluke o radnom vremenu kafića u Sti kvartu, što bi podrazumijevalo da se za ovu zonu uvede poseban režim i da se rad ugostiteljskih objekata ograniči do 22:00 sata.

"Kao razlog da se inicira postupak za donošenje sporne odluke su paušalne i subjektivne primjedbe manjeg broja stanara na prekomjernu buku koja dolazi navodno iz ugostiteljskih objekata te problem sa parkiranjem u blizini istih. S tim u vezi, navodimo da ugostiteljski objekti ispunjavaju sve uslove propisane Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, te propisno posjeduju limitatore buke, dok je manji broj ugostiteljskih objekata, shodno navedenim propisima, podnio zahtjev za ugradnju limitatora buke, za koje je postupak u toku. Postavlja se pitanje kakva je svrha ugradnje limitatora buke u ugostiteljskim objektima", navodi se u dopisu vlasnika ugostiteljskih objekata upućenih Glavnom gradu i Sekretarijatu za saobraćaj i komunalne poslove.

Navode i da su primjedbe nekih stanara u zgradama "Unistan" vezane za prekomjernu buku iz ugostiteljskih objekata "isključivo subjektivne prirode i objektivno neutemeljene".

"Primjedbe samo manjeg broja stanara povodom prekomjerne buke koja navodno dolazi iz obližnjih ugostiteljskih objekata cijenimo preuveličanim i pretjeranim. Imajući u vidu prednje, te činjenicu da u većini stambeno-poslovnih objekata u gradu posluju ugostiteljski objekti sa radnim vremenom najmanje do 24 časa, ne vidimo razlog zašto bi ovaj dio grada bio izuzetak za koji važe posebna ograničenja. U ovim teškim vremenima, pod izuzetno otežanim uslovima za rad, nastojimo da obezbijedimo egzistenciju, kako za svoje porodice, tako i za porodice svojih zaposlenih... Usvajanje predloga odluke koji je podnijet Skupštini Glavnog grada, a tiče se skraćenja radnog vremena do 22 časa, dovelo bi samo do nesagledive štete za ugostitelje bez bilo kakvog efekta na nivo emitovanja buke od strane različitih emitera, budući da je buka prisutna u svim gusto naseljenim gradskim područjima, a ne samo u ovom dijelu Glavnog grada Podgorice".

Ugostitelji navode da su saglasni da nije jednostavno uskladiti život stanara i rad ugostitelja u zgradama koje imaju veliki broj stambenih i poslovnih prostora, kao što je slučaj sa tim zgradama.

"Ipak, stava smo da ne treba izlaziti sa rješenjem koje je u potpunosti neprihvatljivo za jednu stranu-ugostitelje jer bi skraćenje radnog vremena ozbiljno uticalo na rad ugostiteljskih objekata i njihovo zatvaranje, jer je poslovanje istih već ozbiljno ugroženo pandemijom izazvanom koronavirusom. Napominjemo da je zbog navedenog rad ugostiteljskih objekata sveden na minimalan nivo, te bi i skraćenje radnog vremena nesumnjivo dovelo do gašenja istih, zbog čega bi velikom broju zaposlenih prestao radni odnos, što je suprotno politici održivog razvoja. Takođe naglašavamo da bi usvajanje sporne odluke predstavljalo kršenje fundamentalnih Ustavnih principa, te kršenje Zakona o zabrani diskriminacije, Zakona o turizmu i ugostiteljstvu i drugih opštih propisa kojima se jemči pravo na jednake uslove rada i poslovanja".

Ugostitelji tvrde i da su navodi nekih stanara koji žive u zgradama "Unistan" o slučajevima nedoličnog ponašanja određenih gostiju "paušalni, budući da ugostitelji ne snose odgovornost za izdvojene slučajeve ponašanja pojedinaca koji se izuzetno rijetko dešavaju".

"Za razliku od tvrdnji pojedinih upravnika i predsjednika okolnih ulaza, sigurno postoje takvi izolovani slučajevi, ali smatramo da ovo nije sistemski problem, što bi ovaj kvart činilo nesigurnim ili nebezbjednim za život, jer i za to postoje nadležni organi i službe. Molimo da se ima u vidu i činjenica da obližnji parking prostor postoji i zbog potrebe obavljanja poslovne djelatnosti u poslovnim prostorima. Naime, za slučaj zatvaranja istog, tj. ulice bio bi onemogućen prilaz poslovnm partnerima kao i svakom potencijalnom gostu da koristi taj prostor što bi ga eventualno odvratilo od namjere da posjeti objekat. Ovim bi bile ugrožene sve djelatnosti i narušen cjelokupan poslovni ambijent. Napominjemo da su prije nekoliko mjeseci postavljene rampe na parking prostor između ove dvije zgrade koji je jedan od najvećih parkinga u Glavnom gradu Podgorici i više nego dovoljan da zadovolji sve potrebe stanara. Ističemo da redovno plaćamo mjesečne naknade skupštinama stanara, dok za uzvrat nikada nijesmo dobijali bilo kakav vid usluge, pomoći ili podrške. Naprotiv, uskraćeno nam je pravo glasa na skupštinama stanara, te se zbog toga dovodi u pitanje legitimiteta inicijative skupštine stanara da se skrati radno vrijeme ugostiteljskim objektima".

Vlasnici lokala u dopisu navode i da treba uvažiti i njihov doprinos u stvaranju kvarta, kao dijela grada koji je jedan od najpopularnijih mjesta za život u Podgorici.

"Takođe napominjemo da zbog blizine studentskih domova, od strane istih stanara koji imaju primjedbe na prekomjernu buku isticani su predlozi da se studentski domovi presele na drugom mjestu, zbog toga što u predvečernjim časovima studenti provode svoje slobodno vrijeme u blizini doma, zbog čega im nećemo zamjeriti na mladalački pretjerenom osmjehu i na malo većem izlivu emocija. U vezi sa prednjim nije za očekivati da se skraćenjem radnog vremena do 22 časova eliminiše svaki emiter buke u životnoj sredini, te sporni predlog nije rezonski i svrsishodan, već isključivo samo na štetu velikog broja ugostitelja, zaposlenih, a time i Glavnog grada Podgorice. Spremni smo da organizujemo Udruženje ugostitelja, koje bi na jedinstven način vodilo računa o svim pitanjima koja se tiču očuvanja reda i mira, te preduzmemo sve mjere radi zajedničkog dobra svih koji žive i posluju u ovom dijelu grada", zaključuje se u dopisu ugostitelja upućenom Glavnom gradu i Sekretarijatu za saobraćaj i komunalne poslove.

Bonus video: