Perović: Svako kršenje zakona mora biti sankcionisano

Perović je dodala da je važno da se donose zakonite odluke, ali i ukazala na važnost brzine donosenja odluka

11307 pregleda 6 komentar(a)
Perović, Foto: Miloš Rudović
Perović, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 24.07.2020. 13:50h

Kandidatkinja za direktora Agencije za sprečavanje korupcije, predsjednica Osnovnog suda na Cetinju Jelena Perović, kazala je da motiv za konkurisanje prije svega profesionalni izazov.

“Rad Agencije je vezan za sve zakone koje sam do sada primjenjivala,” istakla je ona.

Perović je dodala da je važno da se donose zakonite odluke, ali i ukazala na važnost brzine donosenja odluka.

“Svi kažu da je pravda dostižna ali spora. Ja mislim da za tu sporost nemamo mjesta,” kazala je ona, dodajući da to ne smije biti na uštrb kvaliteta.

Na pitanje Gavrila Čabarkape o njenoj percepciji o radu Agencije, Perović je kazala da je analizirala dosadašnja istraživanja javnog mnjenja ali da ona može biti mnogo bolja.

Član Zlatko Vujović iskazao je zadovoljstvo što su dobili kandidata kakav je Perović.

On je pojavio njenu sugestiju iz plana rada da se podijeli saglasnost za uvid u bankarske račune, na dio koji se odnosi na uvid u prilive i, zasebno, uvid u odlive sa računa.

Član Savjeta Agencije Zlatko Vujović pitao je Perović da li je spremna da eventualno odlučuje o onim ljudima koji su odlučivali o njenoj karijeri, ističući članove Sudskog savjeta, predsjednicu i članovi Vrhovnog suda.

“Crna Gora je vrlo mala, ali nikad nisam došla u poziciju da me neko za bilo šta nezakonito da uradim, niti bih za bilo koga tako nešto i uradila... Mislim da je tu poptpuno jasan moj odgovor. Tako da radim sve ove godine”, kazala je ona. Vujović je pitao da li će podnositi krivične prijave tužilaštvu ako postoji sumnja da je neko počinio krivično djelo.

Perović je kazala da će to raditi.

Njegovo treće pitanje se odnosi na izborni proces, a u susret parlamentarnim i loklanim izborima 30. avgusta.

“Vrlo izazovno. Mislim da je on (Zakon o finansiranju politickih subjekata i izbornih kampanja) vrlo jasan i primjenjiv i mislim da tu ne bi trebalo da bude problema,” kazala je kandidatkinja.

Predsjednik Savjeta Momčilo Radulović je kazao da mu je drago što imaju tako kvalitetnu kandidatkinju pred sobom.

Radulović je pitao da ako bi se desila nova afera Koverta, i da li bi joj trebalo dosta vremena za nju, Perović je kazala da bi trebalo brzo reagovati i donijeti odluka.

Pitao je i kako je razrešavala prepreke kao predsjednice Osnovnog suda na Cetinju, ona je kazala da je doslednja primjena zakona i jednak odnos prema svima dovela u poziciju da svi poštuju odluke.

Predsjednik Savjeta kazao je Perović da bi Agencija trebalo da sprovede sagledavanje dosadašnjeg rada.

“Mislim da vaši predlozi mogu biti samo od koristi,” kazala je ona.

Članica Savjeta Goranka Vučinić izrazila je očekivanje povećanje broja pokrenutih postupaka po službenoj dužnosti, povećanje tranaprentnosti rada institucije i da će doprinijeti povećanju povjerenja u rad ASK-a.

“Smatram da je najvažnije da ljudi shvate da svako kršenje zakona mora biti sankcionisano”, kazala je kandidatkinja.

Član Savjeta Rifat Hadrović pitao je da li će kontrolisati svaku odluku koja bude izašla iz ASK-a.

Perović je kazala da će se odluke potpisivati u skladu sa Zakonom.

Takođe je pitao o odnosu sa NVO i medijima, navodeći da neki pišu veoma kritički o radu ASK.

Perovic je ocijenila da je to vrlo izazovna tema.

“Oni nama mogu biti samo partneri,” kazala je ona.

Radulović je kazao da su oni u Savjetu insistirali na punom otvaranju saradnje sa NVO sektorom. On je kazao da se na sastanku radne grupe, na kojoj su bili pozvani svim predstavnicima NVO, pojavio samo predstavnik jedne.

Kandidat Amer Šukurica odustao je od kandidature prije održavanja sjednice. Njihove kandidature su ispunjavale uslove iz konkursa.

Ovo je peti konkurs za direktora Agencija, a mjesto je ostalo upraznjeno poslije odlaska Sretena Radonjica krajem decembra prosle godine.

Povezani članci

24. Jul 2020.

Šukurica povukao kandidaturu za direktora ASK

Bonus video: