Bjeković: Stranica mogla podstaći stigmatizaciju

Na toj stranici je omogućeno lociranje svih lica koja se nalaze u samoizolaciji, kao i utvrđivanje njihove razdaljine od lica koja pristupaju pomenutoj stranici. Ona sadrži aktivaciju geolokacije, putem koje je određeni broj građana i građanki dolazio u situaciju da zbog straha i eventualnog neznanja zbog situacije u vrijeme koronavirusa aktivacijom geolokacije dozvoli da autori tog sajta dolaze do podataka o njihovoj geolokaciji

2689 pregleda 1 komentar(a)
Bjeković, Foto: Savo Prelević
Bjeković, Foto: Savo Prelević

Zaštitnik za ljudska prava i slobode Siniša Bjeković zatražio je od Ministarstva javne uprave (MJU) detaljnu istragu u slučaju internet stranice crnagorakorona.com/home radi sprečavanja neosnovanog miješanja u lične podatke pojedinaca.

Kancelarija zaštitnika pokrenula je ovaj slučaj na inicijativu Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Na toj stranici je omogućeno lociranje svih lica koja se nalaze u samoizolaciji, kao i utvrđivanje njihove razdaljine od lica koja pristupaju pomenutoj stranici. Ona sadrži aktivaciju geolokacije, putem koje je određeni broj građana i građanki dolazio u situaciju da zbog straha i eventualnog neznanja zbog situacije u vrijeme koronavirusa aktivacijom geolokacije dozvoli da autori tog sajta dolaze do podataka o njihovoj geolokaciji. To je urađeno na osnovu Vladinih informacija o licima koja su u samoizolaciji, a odluku nadležnih nedavno je ukinuo Ustavni sud.

“Ovakvo kreiranje web adrese po mišljenju Zaštitnika ne može biti opravdano i ista je protivna evropskom standardu zaštite ličnih podataka, kao važnog aspekta prava na privatnost. Ova web stranica opravdano je mogla podstaći stigmatizaciju lica koja su se nalazila u zdravstvenom riziku od strane šire društvene zajednice”, navodi se, između ostalog, u zaključnim ocjenama Bjekovića.

Na istu stranicu se odnosila inicijativa CGO upućena Agenciji za zaštitu ličnih podataka (AZLP). Kako su “Vijesti”, međutim, pisale prije tri sedmice, AZLP nije ispitivala zakonitost obrade ličnih podataka ove stranice, nego druge.

Bjeković je u preporukama od AZLP zatražio da u svim budućim situacijama djeluje proaktivno “u cilju sprečavanja zloupotrebe ličnih podataka, kao i kontrole izrade i korišćenja sličnih web stranica”.

Ustavni sud odlučio je prošle sedmice pozitivno na inicijativu Građanske alijanse i donio odluku kojom se i zvanično ukida odluka o objavljivanju spiskova lica u samoizolaciji, koju je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo 21. marta.

Iako je AZLP dala pozitivno mišljenje NKT, sudija izvjestilac cijenio je da to ipak nije bilo po zakonu, jer nisu razmotrene manje restriktivne mjere i jer građani nisu dali saglasnost da se njihovi lični podaci objave.

Bonus video: