Obilježili 144. godišnjicu bitke na Vučjem Dolu

Kako su istakli, pobjeda na Vučjem Dolu nad daleko nadmoćnijom turskom vojskom odjeknula je Evropom.

2953 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića obilježili su 144. godišnjicu bitke na Vučjem Dolu. Na spomenik, su delegacije UBNOR-a i antifašista Nikšića i Udruženja „Vučedolac“, u sastavu Slobodan Bato Mirjačić, dr Jasmina Nikčević, Čedo Vuković, Savo Šekarić i Veliša Šupić, položile cvijeće.

Bitka na Vučjem dolu jedna je od najslavnijih pobjeda Crnogoraca i Hercegovaca nad Turcima u Veljem ratu, koji je vođen od 1876. do 1878. godine

„Crnogorci su tokom Veljeg rata izvojevali još šest velikih i 27 manjih pobjeda, ali ova bitka bila je prekretnica i utrla je put priznanju crnogorske nezavisnosti na Berlinskom kongresu 1878. Godine“, saopštili su iz UBNOR-a.

Kako su istakli, pobjeda na Vučjem Dolu nad daleko nadmoćnijom turskom vojskom odjeknula je Evropom.

„O velikoj pobjedi pišu konzuli evropskih dvorova i skreću pažnju evropskoj diplomatiji na malu, ali nepokornu Crnu Goru. Tako je engleski premijer Gledston rekao: 'Junaštvo Crnogoraca prelazi junaštvo starih Helena'. Da je bitka zaista bila teška, pokazuje i veliki broj poginulih istaknutih turskih starješina kao: Selim-paša, Ali-beg Rizvanbegović, Derviš aga Ljutović, Hadži Muri Bej, komandant carske garde, mostarski muftija, i 168 nižih oficira. Rane su zadobili, Muhtar-paša i Mustaj paša, a zarobljen je Osman paša i 300 nizama“, navodi se u saopštenju UBNOR-a.

Kako su istakli, Crnogorci su imali 72 poginula, tri teško ranjena koji su umrli od rana, i 118 lakše ranjenih.

„Bitka na Vučjem Dolu, jedan je od najslavnijih događaja iz naše istorije i današnje podsjećanje samo je dokaz da ne zaboravljamo žrtve koje su date za oslobođenje naše zemlje i koje su svojim podvizima doprinijele da budemo priznati kao 27 nezavisna država Evrope“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: