Institut ograničio ustanovama dnevni broj testova za analizu

Iz Instituta poručuju da se testiraju svi sa simptomima i kontakti inficiranih, ali da veliki broj uzoraka nije bio opravdan i uzet je mimo protokola, što je zatrpavalo njihove laboratorije. Juče saopšteno da je od 598 uzoraka, 56 rezultata bilo pozitivno

37405 pregleda 160 reakcija 70 komentar(a)
Pojedine ustanove da šalju do 10 uzoraka dnevno, Foto: Shutterstock
Pojedine ustanove da šalju do 10 uzoraka dnevno, Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje (IJZ) preporučio je zdravstvenim ustanovima dnevni broj uzoraka koje će uputiti na analizu, pa tako dobar dio ustanova može da pošalje tek desetak briseva dnevno u IJZ.

Iz IJZ ističu da su to uradili jer su utvrdili da značajan dio materijala koji se šalje nije opravdan i nije uzet u skladu sa kliničkim i epidemiološkim indikacijama.

Među analiziranih 598 uzoraka u laboratorijama ove ustanove juče je 56 rezultata bilo pozitivno.

Iz pojedinih zdravstvenih ustanova tvrde da su od Instituta (IJZ) dobili dopis da je uzorke na novi koronavirus potrebno uzimati samo u dijagnostički opravdanim slučajevima i da dnevno u laboratorije mogu poslati maksimalnih 10 uzoraka.

Upitani da li je to tačno i zašto su poslali dopis kojim se broj uzoraka ograničava, iz IJZ su odgovorili da su njihove laboratorije u prethodnom periodu bile suočene sa enormnim prilivom uzoraka za analizu na novi koronavirus, koji je u jednom trenutku bio višestruko veći od kapaciteta.

“Analizom poslatih uzoraka utvrđeno je da značajan dio njih nije bio opravdan, odnosno da nije uzet u skladu sa postojećim kliničkim i epidemiološkim indikacijama. Primjera radi, uzorkovane su čitavi sektori pojedinih kompanija zbog registrovanog obolijevanja jednog zaposlenog koji nije ostvario mnogobrojne kontakte”, piše u odgovoru IJZ.

Na taj način, tvrde, ne samo da se radilo o neadekvatnom trošenju resursa, već o praksi koja je bespotrebno produžavala vrijeme čekanja na rezultate i “obesmišljavala ulogu laboratorije u suzbijanju epidemije”. Iz IJZ su kazali da su preporučili dnevni broj uzoraka koji se upućuju, ne preciziravši o kojoj cifri je riječ. Istakli su da ovo ne znači da je broj uzoraka ograničen, jer će se uzorkovanje kod kontakata inficiranih i osoba sa simptomima i dalje vršiti i tu se neće i ne smije ograničavati broj uzetih uzoraka:

“Na ovaj način laboratoriji je omogućeno da nesmetano funkcioniše i u uslovima povećanog priliva uzoraka, te da ispunjava svoju javno-zdravstvenu ulogu”.

Najviše hospitalizovanih u Beranama, juče bez preminulih

Od 56 slučajeva Covida-19, 22 je iz Podgorice, dok je šest pozitivnih uzoraka upućeno sa Cetinja, po pet iz Berana i Pljevalja, po tri iz Nikšića, Kotora, Bara i Tivta, po dva iz Bijelog Polja i Andrijevice i po jedan iz Kolašina i Danilovgrada.

“Nije bilo prijavljenih smrtnih ishoda. Ukupan broj potvrđenih smrti od početka juna mjeseca je 36, a od početka godine 45. Od infekcije se oporavilo 30 pacijenata tako da je ukupan broj oporavljenih od 14. juna 524. Ukupan broj aktivnih slučajeva Covida- 19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 2.065...”, saopšteno je iz IJZ.

Na bolničkom liječenju u Crnoj Gori juče je bilo 197 pacijenata. Iz beranske bolnice saopštili su da su u toj ustanovi hospitalizovana 64 pacijenta, od kojih šest imaju tešku kliničku sliku i na stalnoj su terapiji kiseonikom.

Iz Kliničkog centra (KC) rekli su da se u toj ustanovi liječi 31 pacijent, od kojih je jedan na respiratoru, a četiri na neinvanzivnoj ventilaciji.

Direktor Urgentnog centra KC Nermin Abdić saopštio je juče da se u toj organizacionoj jedinici za 24 sata zbrine između 150 i 200 građana i da je veliki broj pacijenata opterećenje za njihovo medicinsko osoblje i zamolio građane za strpljenje i razumijevanje.

Traže od NKT-a otvaranje granica i objašnjenje mjera

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, pozvao je Vladu i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) da odrede datume otvaranja granica sa Srbijom i Rusijom, kako bi se spasio ostatak turističke sezone.

On je apelovao na Vladu i NKT da odrede datume otvaranja granica sa tim državama uz jasne epidemiološke standarde koje je potrebno ispuniti da bi njihovi državljani ušli u Crnu Goru. A nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO) tražila je juče od NKT i Ministarstva zdravlja da im hitno pojasni mjere koje se odnose na opšte odredbe nošenja zaštitnih maski.

“CGO traži hitno od NKT-a precizno pojašnjenje ove mjere, ali i da NKT utiče da svi organizatori bilo koje vrste okupljanja, a posebno institucije sistema, organizatori sastanaka/događaja i TV kuće, obezbijede poštovanje ovih mjera kada su domaćini, kao i da javni funkcioneri budu ti koji će prednjačiti u poštovanju mjera”, piše u saopštenju. Iz CGO su istakli da su brojni primjeri nepoštovanja ove mjere, te da ni poslanici tokom plenarnog zasjedanja prethodna dva dana nisu nosili maske.

Stiglo 86 respiratora, ukupno 322 u sistemu

U Crnu Goru je juče dopremljen četvrti kontingent medicinske opreme, koji sadrži 86 respiratora i preko 235.000 komada lične zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema.

“Donacija je dio projekta Evropske unije za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19, ukupne vrijednosti tri miliona eura, a koji sprovodi Kancelarija UNDP u Crnoj Gori”, piše u saopštenju EU Info centra. Šef Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović rekao je da na jučerašnji dan crnogorski zdravstveni sistem raspolaže sa 322 respiratora, što je više nego dovoljno i za najteži scenario, za koji vjeruju da se neće desiti.

Iz Ministarstva ekonomije juče je saopšteno da je Vlada, u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica nastalih epidemijom koronavirusa, a posebno zbog rigoroznih mjera koje su bile na snazi u Rožajama i Gusinju, odlučila da pomogne najugroženijima u tim opštinama sa 5.100 paketa sa životnim namirnicama.

Bonus video: