Javne opomene za profesora Pešića

Profesor Pešićč kazao je "Vijestima" da svaka odluka, pa i ove Suda časti, govori ne samo o onome kome je izrečena već takođe i o onima koji su sudili i donijeli odluku
228 pregleda 8 komentar(a)
Vladimir Pešić, Foto: Boris Pejović
Vladimir Pešić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.01.2018. 15:25h

Sud časti Univerziteta Crne Gore (UCG) izrekao je profesoru Vladimiru Pešiću u dva odvojena predmeta dvije javne opomene koje bi trebalo da budu objavljene u prvom narednom Biltenu UCG.

Pešiću je izrečena javna opomena po pritužbi profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta Mare Šćepanović i Žane Kovijanić Vukićević jer je, kako stoji u odlukama Suda, odgovoran je zato što je kao gost emisije "Iz pravog ugla" na Javnom servisu o radu uprave PMF-a saopštio kvalifikacije da su na toj jedinici "bili lijeni", "nijesu htjeli da rade" i "nijesu bili zainteresovani".

Sud smatra da Pešića treba i javno opomenuti i zbog toga što je "u više navrata iznosio negativne i neargumentovane stavove i klasifikacije koji se odnose na organe UCG i članove akademske zajednice (dakle, dio prijave protiv njega koji se odnosi na istupe na sjednicama UO, kao i istupe protiv Vlade Vijeće nije uvažilo)". Ovo je Sud odlučio po pritužbi Upravnog odbora na Pešićeve izjave tokom višemjesečne krize na UCG zbog sjedišta Visoke medicinske škole u Beranama.

Profesor Pešićč kazao je "Vijestima" da svaka odluka, pa i ove Suda časti, govori ne samo o onome kome je izrečena već takođe i o onima koji su sudili i donijeli odluku.

"Vrijeme je najbolji sudija i pokazaće ko je, i koliko radio za dobrobit i društva i Univerziteta. Ostajem u ubjeđenju da je crnogorsko društvo talac jedne nezrele političke elite koja ne shvata da je uslov napretka društva i države razvoj njenih institucija. Ako je interes društva i države ovakav Univerzitet onda mi ostaje samo da čestitam, i zaćutim", poručio je profesor Pešić.

Dodao je da kao naučnik i profesor ostaću i dalje posvećen napretku akademske zajednice i društva, duboko vjerujući da ovaj Univerzitet zaslužuje jedno bolje i poštenije društvo.

"Kao što društvo zahtijeva da ima jedan slobodan i uspješan Univerzitet", zaključio je on.

Bonus video: