Opština Kotor i DIK diskriminisali Ivanovićevu

Potvrđenom presudom Osnovnog suda u Podgorici od 28. februara 2020, izvršiocima diskriminacije je zabranjeno ponavljanje radnje diskriminacije i u tom smislu naloženo da preduzmu sve potrebne mjere kako se počinjena diskriminacija više ne bi ponovila

4742 pregleda 2 komentar(a)
Ivanovićeva, Foto: TV Vijesti
Ivanovićeva, Foto: TV Vijesti

Podgorički Viši sud potvrdio je presudu Osnovnog suda, prema kojoj su Opština Kotor i Državna izborna komisija diskriminisali izvršnu direktorku Inicijative mladih s invaliditetom Boke Miroslavu-Mimu Ivanović, jer joj na dan predsjedničkih izbora 2018. nijesu obezbijedili uslove za nesmetan pristup biračkom mjestu.

Potvrđenom presudom Osnovnog suda u Podgorici od 28. februara 2020, izvršiocima diskriminacije je zabranjeno ponavljanje radnje diskriminacije i u tom smislu naloženo da preduzmu sve potrebne mjere kako se počinjena diskriminacija više ne bi ponovila - da obezbijede uslove za nesmetan pristup biračkom mjestu, kao i da mi, na ime naknade nematerijalne štete isplate iznos od 1.500 eura. Postupak pred Višim sudom u Podgorici je pokrenut usljed žalbi Opštine Kotor i države Crne Gore. Državna izborna komisija se tokom cijelog postupka držala pasivno i nije dostavila odgovor na tužbu niti se odazivala na zakazana ročišta, niti su se tuženi uprkos datom nalogu Osnovnog suda u Podgorici uopšte izjašnjavali da li je na predmetnom biračkom mjestu bio omugućen pristup licima sa invaliditetom“, stoji u saopštenju Ivanovićeve. Ona navodi da je 15. aprila 2018, u pratnji tadašnje personalne asistentkinje, htjela pristupiti biračkom mjestu u Dobroti, „kako bih izvršila svoje zakonsko pravo i dužnost i glasala na predsjedničkim izborima“.

„Međutim, kako do njega s javne površine vodi, s jedne strane preko 15, a sa druge strane sedam stepenica, i kako je prolaz pored stepeništa bio neasfaltiran (raskopan), nisam mogla prići biračkom mjestu i izvršiti glasanje....“, istakla je Ivanovićeva.

Poručila je da se radi o prvoj pravosnažnoj presudi u pogledu zaštite od diskriminacije po osnovu invaliditeta u oblasti političkog javnog života. Očekuje da će država i opštine na predstojećim izborima osigurati osobama sa invaliditetom da pravo glasa ostvare na dostojanstven način.

Bonus video: