Opština Tivat ipak finansira radove umjesto Duxa

Tenderska komisija Opštine je ovih dana na ponovljenom postupku javne nabavke male vrijednosti taj posao dodijelila firmi GKM iz Podgorice koja je ponudila da posao na krovu Doma kulture obavi za 19.582 eura sa PDV-om

2267 pregleda 27 reakcija 8 komentar(a)
Dom kulture u Donjoj Lastvi, Foto: Arhiva Vijesti
Dom kulture u Donjoj Lastvi, Foto: Arhiva Vijesti

Opština Tivat nije odustala od problematične javne nabavke, procijenjene vrijednosti 20 hiljada eura, na zamjeni dijela krova zgrade Doma kulture u Donjoj Lastvi, iako je važećim ugovorom u obavezi isključivo njenog partnera kome je besplatno ustupila na korišćenje taj javni objekat da ulaže u održavanje i popravke.

Tenderska komisija Opštine je ovih dana na ponovljenom postupku javne nabavke male vrijednosti taj posao dodijelila firmi GKM iz Podgorice koja je ponudila da posao na krovu Doma kulture obavi za 19.582 eura sa PDV-om.

Opština je tražila izvođača koji će zamijeniti kompletnu krovnu konstrukciju površine 366 kvadrata na zgradi koju već skoro deset godina besplatno koristi NVO Hrvatska krovna udruga “Dux Croatorum“ - organizacija pod direktnom kontrolom čelnika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića i Zvonimira Dekovića. Opštinska DPS-SD-HGI vlast Tivta na taj način nastavlja da zloupotrebljava javne resurse u korist organizacija pod kontrolom čelnika HGI, a u vezi sa opštinskom imovinom koja je tim organizacijama već prethodno ustupljena na besplatno korišćenje.

NVO Hrvatska krovna zajednica “Dux Croatorum“ od 2012, na osnovu ugovora kojeg su tada potpisali bivši gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš (DPS) i tadašnji predsjednik ove NVO Zvonimir Deković, besplatno koristi Dom kulture u Donjoj Lastvi. Ugovor je 2017. produžen na još pet godina, pri čemu je za takvu odluku u SO Tivat kao odbornik glasao i Adrijan Vuksanović, prethodno ne prijavivši očiti konflikt interesa koji ima u ovoj situaciji kao tadašnji predsjednik NVO kojoj se besplatno ustupa opštinska imovina.

U objektu Doma kulture u Donjoj Lastvi smješten je i stranački elektronski medij HGI-ja Dux radio, kao i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore kojeg vodi Zvonimir Deković, te još nekoliko “udruga sa hrvatskim nacionalnim predznakom“, a koje su sve manje-više pod direktnom kontrolom i uticajem HGI.

Mimo ugovorenih obaveza “Dux Croatoruma“ da kao korisnik opštinske imovine koja mu je data u besplatno zakup, isključivo ta NVO ulaže u održavanje i uređenje lastovskog Doma kulture, Opština Tivat je proteklih godina u sanaciju i adaptaciju tog objekta već uložila oko 18 hiljada eura novca poreskih obveznika Tivta i tako ta sredstva uštedjela organizacji pod kontrolom čelnika HGI. Sada administracija gradonačenika Siniše Kusovca (DPS), NVO pod kontrolom svojih koalicionih partnera, namjerava da časti sa dodatnih skoro 20 hiljada eura novca građana Tivta, iako je to u direktnoj suprotnosti sa odredbama aktuelnog ugovora po kome Dux Croatorum besplatno koristi taj opštinski objekat u zamjenu za njegovo održavanje i sanaciju.

Sve to se događa u predvečerje lokalnih i parlamentarnih izbora i uprkos tome što je Agencija za sprečavanje korupcije prije nepune dvije godine preispitala čitav ovaj aranžman između Opštine Tivat i “Dux Croatoruma“ i zvanično konstatovala da u njemu „postoji ugrožavanje javnog interesa i postupanje institucije suprotno principu transparentnosti i integriteta koji je propisan članom 72 Zakona o sprečavanju korupcije“, kao i da su “Dux Croatorum“ i osobe koje ga kontrolišu iz ovog posla sa javnom imovinom grada Tivta već iz toga stekle protivpravnu imovinsku korist.

Zbog toga, međutim, niko do sada nije odgovarao, niti je nadležno Tužilaštvo našlo za shodno da protiv odgovornih lica u Opštini Tivat i “Dux Croatoruma“ pokrene istragu.

Bonus video: