Musajev imao kontrolni interes u firmi koja je kupila 99 odsto akcija na Možuri

Cifidek Ltd je kupio 99% akcija u vjetroelektrani Crne Gore za 2,9 miliona eura u 2015. godini i prodao ih dvije nedelje kasnije firmi Enemalti plc za 10,3 miliona eura, ostvarivši ogroman profit

4949 pregleda 1 komentar(a)
Musajev, Foto: the shift
Musajev, Foto: the shift

Turab Musajev, azerbejdžansko-britanski državljanin koji je bio predstavnik SOCAR-a u Odboru Elektrogas-a, imao je kontrolni interes u kompaniji Cifidek Ltd uprkos njegovim demantima, saopštila je danas fondacija Dafne Karuane Galicije, pozivajući se na e-mailove kao dokaz.

Cifidek Ltd je kupio 99% akcija u vjetroelektrani Crne Gore za 2,9 miliona eura u 2015. godini i prodao ih dvije nedelje kasnije firmi Enemalti plc za 10,3 miliona eura, ostvarivši ogroman profit, piše timesofmalta.com.

Akcije vjetroelektrane kupljene su sa 3 miliona eura pozajmljenih od kompanije 17 Black, firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u vlasništvu osumnjičenog za saučesništvu u ubistvu - Jorgana Feneka

Nakon što je Cifidek prodao akcije Enemalti, kompanija je vratila 3 ​​miliona na 17 Crnih, plus dodatnih 4,6 miliona evra „udjela u dobiti“.

Musajev je ranije negirao bilo kakvo interesovanje za Cifidek sa sjedištem na Sejšelima i prijetio je medijima, uključujući Times of Malta, pravnim postupkom preko svog londonskog advokata Atkinsa Tomson-a.

Azeričko-britanski državljanin predstavljao je interesovanje Azerbejdžana za Electrogas Malta Ltd, čije je poslovanje istraživala ubijena novinarka Galicija.

Times of Malta je u januaru izvijestio da je Musajev podnio ostavku na odboru Electrogas-a u decembru, ubrzo nakon što je Jorgen Fenek optužen za saučesništvo u ubistvu Galicije.

Bio je poslovni saradnik Jorgena Feneka akcionara Electrogasa i nekadašnjeg direktora i vlasnika 17 Black-a.

Fondacija Dafne Karuane Galicije pretražila je sve registrovane domene koje sadrže reč „cifidek“ i pronašla cifidek.com i cifidekrenevables.com, koji su registrovani između 2014. i 2018.

Fondacija je registrovala dva domena i postavila automatsko prosljeđivanje e-pošte za oba.

Setup prosleđuje bilo koji e-mail poslan na bilo koju adresu povezanu sa bilo kojim domenom direktno u fondaciju.

Fondacija je potom primala automatizovane nedeljne poruke e-pošte od internetske rezervne kopije, izvještavajući o stanju zakazane rezervne kopije sa gmail naloga stefano.panniello@cifidek.com na OneDrive nalog Turaba Musajeva. I

ako je registracija domena cifidek.com Musajeva istekla, automatizovana usluga izvještavanja je nastavila da radi jer je instalirana na nalog cifidek.com G Suite.

G Suite je skup usluga koje pruža Google koji omogućava da se aplikacije poput Gmail-a i Google diska koriste sa bilo kojim domenom. Nakon što je G Suite postavljen sa domenom, nalog ostaje aktivan i djelimično upotrebljiv nakon što domen istekne.

Automatizovane sedmične e-poruke koje je fondacija primila pružaju dokaze da je MusaJev imao kontrolni udio u Cifidek-u, te daljnji dokaz da su Musajev i Fenek bili dio organizacije koja je nastojala prevariti maltešku javnost, saopštila je Fondacija.

Bonus video: