neophodna stabilnost

Vlada: Osnaženi izvori finansiranja lokalnih samouprava

Iz Vlade ističu da žele da osnaže pravo građana da učestvuju u vođenju javnih poslova, a najneposredniji način za ostvarenje toga prava je upravo na lokalnom nivou

3222 pregleda 1 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Vlada Crne Gore u skladu sa principima Povelje EU o lokalnim samoupravama da su lokalne vlasti jedan od osnovnih temelja svakog demokratskog društva, u kontinuitetu ulaže napore da osnaži izvore finansiranja lokalnih samouprava, saopšteno je iz Vlade.

Na taj način, kako ističu, žele da osnaže pravo građana da učestvuju u vođenju javnih poslova, a najneposredniji način za ostvarenje toga prava je upravo na lokalnom nivou.

"Zbog toga su od vitalnog značaja za cijelo društvo odgovorne lokalne samouprave koje trebaju da osiguraju upravu koja će biti i efikasna i bliska građanima", dodaju iz Vlade, te ističu da bi lokalne samouprave mogle da ispune ove zadatke, neophodno je da imaju stabilne izvore finansiranja.

"Imajući sve ovo u vidu, Vlada je inicirala izmjene zakona i donijela cijeli set odluka kojima su se značajno unaprijedili prihodi lokalnih samouprava."

Rezultati ovih napora, kako ističu iz Vlade, nijesu izostali.

"Prihodi lokalnih samouprava su u 2019. godini dostigli najveći nivo u posljednjih deset godina i ostvareni su u iznosu od 341 miliona eura što je za 53,2 miliona eura više u odnosu na 2018. godinu. Crnogorske opštine nakon deset godina redovno su izmirile sve poreze i doprinose na zarade zaposlenih za prošlu godinu."

Novim odredbama Zakona o finansiranju lokalne samouprave je, kako dodaju, u prvoj godini primjene imao očekivane pozitivne efekte na budžete lokalnih samouprava.

"Prihodi od poreza na dohodak fizičkih lica usljed povećanja procenta ustupanja opštinama Sjevernog i Središnjeg regiona u 2019. povećani su za 16,05 miliona eura u odnosu na 2018. godinu. Zakonom o Prijestonici donesenim prije tri godine našoj Prijestonici su obezbijeđeni prihodi koji su joj pripadali, na bazi kojih se realizuju brojni projekti od značaja i za Prijestonicu i za našu istorijsku baštinu. Opštini Pljevlja je Odlukom Vlade, u skladu sa Zakonom o životnoj sredini, omogućeno da po osnovu ekološke naknade prihoduje oko 2,5 miliona eura", navode iz Vlade.

Dodaju da je novim odredbama Zakona o finansiranju upravljanja vodama propisana znatno pravednija raspodjela naknada opštinama na ime korišćenja akumulacija. Opština Nikšić će po ovom osnovu ostvariti godišnje prihode od oko dva miliona eura, a prihodovaće i opštine Plužine i Pljevlja, ističe se u saopštenju.

"Ovom spektru važnih zakonskih rješenja i odluka, sigurni smo da će se brzo pridružiti i efekat koncesija za aerodrome Podgorica i Tivat. Planovi, očekivanja i najave ukazuju da bi, pored ostalih prihoda, mogla da se ostvari jednokratna koncesiona naknada od 100 miliona eura. Po Zakonu, pripadajući dio od te naplaćene koncesione naknade pripašće Glavnom Gradu i opštini Tivat. Svakako, povećana avio dostupnost, značajne investicije, unapređenje kapaciteta, kvaliteta usluga, kao i brojne nove usluge, značiće i nove, dodatne prihode za lokalne samouprave i brojna nova kvalitetna radna mjesta", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Preporučujemo za Vas