"bez vakcine do proljeća"

Joksimović: U Crnoj Gori trend umirivanja epidemiološke situacije

“Neka izrazita tendencija opadanja ne bih se usudio da kažem, ali neki trend stabilizovanja ili umirivanja aktivnosti, čini se da postoji u posljednjih sedam do osam dana, iako je to i dalje visok nivo obolijevanja za našu populaciju", rekao je Joksimović

8374 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

U Crnoj Gori prethodnih dana zabilježen je trend stabilizovanja ili umirivanja epidemiološke situacije, kazao je epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović.

“Neka izrazita tendencija opadanja ne bih se usudio da kažem, ali neki trend stabilizovanja ili umirivanja aktivnosti, čini se da postoji u posljednjih sedam do osam dana, iako je to i dalje visok nivo obolijevanja za našu populaciju", rekao je Joksimović u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG).

Kako piše portal RTCG-a, Joksimović je kazao da su i ohrabrujući podaci za proteklu nedjelju, jer, kako je naveo, u pet od sedam dana bilo je manje od 70 oboljelih po danu.

"Što je bilo dosta ohrabrujuće, u odnosu na onu nedjelju prije kad smo svaki dan imali preko 90 oboljelih", rekao je Joksimović.

On je kazao da je dobro što u Crnoj Gori iz dana u dan nema porasta broja novooboljelih.

"To je pozitivan pokazatelj, inače je najbitniji pokazatelj taj broj novoinficiranih po danu", naveo je Joksimović.

Govoreći o vakcini protiv Kovida 19, Joksimović je rekao da je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) 139 vakcina u fazi predkliničkog istraživanja, a da je 26 ušlo u fazu kliničkog ispitivanja.

"Kad je riječ o našoj populaciji, čini se da ćemo i narednu zimu, a možda čak i do sljedećeg proljeća bitku voditi bez vakcine”, zaključio je Joksimović.

Preporučujemo za Vas