Labović: "Dekar Energy" nije ostvario kontakt sa širom lokalnom zajednicom, neke mještane su doveli u zabludu

"Takođe napominjem da nikada investitor i ja nijesmo ostvarili ni posredni, ni neposredni kontakt. Kontaktirali su moga brata, dva puta. Tema razgovora je bila prodaja naše imovine, za potrebe njihovog cjevovoda", rekao je Labović

9085 pregleda 339 reakcija 9 komentar(a)
Labović, Foto: Anđela Minić
Labović, Foto: Anđela Minić

Mještani Kraljskih Bara i ja lično smo zaprepašteni izjavom firme "Dekar Energy" d.o.o., mada shodno okolnostima i aktivnostima koje ovih dana sprovode na terenu Kraljskih Bara ništa više nije iznenađujuće od strane investitora, saopštio je danas Milovan Mišo Labović, predsjednik mjesne zajednice (MZ) Kraljske Bare.

On je reagovao na saopštenje firme "Dekar Energy" u kome se između ostalog navodi da radovi u Barama Kraljskim nijesu prouzrokovali zamućenje Tare.

"Pojašnjenja radi, investitor nikada nije inicirao, pa samim tim ni ostvario kontakt sa širom lokalnom zajednicom. Iako je investitor pregovarao pojedinačno sa nekoliko mještana i tako ostvario pravo na neku imovinu, većinu nas ostalih to ne obavezuje, a ni ove mještane ne obavezuje njihova prodaja ili stavljanje pod zakup imovine, da budu saglasni sa uzimanjem vode. Njih su doveli u zabludu. Njihovo je pravo da investitoru prodaju imovinu, ali ne i vodu, jer je voda javno dobro. Takođe napominjem da nikada investitor i ja nijesmo ostvarili ni posredni, ni neposredni kontakt. Kontaktirali su moga brata, dva puta. Tema razgovora je bila prodaja naše imovine, za potrebe njihovog cjevovoda. U petak 24.07.2020. godine u popodnevnim časovima, zatekao sam investitora na našoj imovini. Vraćao sam se iz posjete presjedniku Opštine Kolašin Milosavu Batu Bulatović, koji mi je moram istaći tada ponudio sastanak sa investitorom u njegovom kabinetu, naravno pošto je prethodno od mene upoznat o dešavanjima u našoj MZ. Ne znam da li slučajno ili ne, toga dana investitor je čekao mog brata i mene na našem imanju, opet na istu temu oko kupovine naše imovine za potrebe cjevovoda. Pošto smo mu tom prilikom decidno odgovorili, da naša imovina nije na prodaju, tek tada mi se prvi put obratio, nudeći "šarenu lažu" u prilično loše dizajniranom pakovanju. Jasno sam tada saopštio da nijesam ovlašćen da pregovaram u ime Mjesne zajednice Kraljske Bare, ali da kao dobar domaćin, mogu da sazovem zbor mještana MZ. Dakle, inicijativa je bila moja, a ne investitora. Nijesam dobio nikakav odgovor. Zapravo odgovor smo dobili u subotu, kada smo na radilištu zatekli da se ukopavaju cijevi", istakao je Labović.

On je dodao da umjesto što investitor obmanjuje javnost manipulacijama, iznošenjem neistinitih podataka sračunate na izigravanje materijalnih i moralih načela, mole firmu "Dekar Energy" da im odgovori na sljedeća pitanja:

"Zašto ste više puta produžavali koncesioni ugovor?

Zašto ste čekali 12 godina da započnete radove, koje ste trebali završiti 2016.g?

Zašto ste u septembru 2017.g obmanuli Upravu za inspekcijske poslove koja je konstatovala da su radovi u poodmakloj lll fazi, kada se na ovim lokalitetima nije ništa radilo i kopalo do sredine jula ove godine i kako je moguće da je tadašnji inspektor mogao da konstatuje nepostojeću gradnju?

Da li ste svjesni da ste doveli u pravnu zabludu Ministarstvo ekonomije i ušli u zonu krivične odgovornosti prikazavši da ste 2017. g bili u III fazi izgradnje posredstvom Uprave za inspekcijske poslove (UIP) na osnovu kog nalaza je ovo Ministarstvo produžilo, do tada više puta reklo bi se i njima, sumnjivu koncesiju?

Zašto ste krajnje neprimjereno u poslednjih 15 dana devastirali riječno korito Čestogaza?

Odgovorite nam kada je bila javna rasprava sa mještanima o izgradnji MHE-a i gdje?

Da li ste predsjednika Opštine Kolašin ili mene lično kao predsjednika Mjesne zajednice Kraljske Bare obavijestili i dostavili nam sve produžene i revidovane građevinske dozvole i produžene neophodne saglasnosti koje su dio građevinske dozvole da kao investitor nakon 12 godina i dalje imate resursnog kapaciteta da gradite na Crnji, Ljubaštici i Čestogazu kako bismo upoznali zvanično i stanovnike Kraljskih Bara?

Zašto u vašem Elaboratu procjene na uticaj životne sredine za izgradnju MHE u slivu rijeke Crnje piše da je na rijeci Crni potok (Čestogaz) predviđeno postavljanje cijevi od 55cm, a vi ste u radovima koje ste nedavno započeli postavili cijevi od 81cm cijelim tokom ove rječice?

Zašto se u vašem Elaboratu i koncesijama, kao i dozvolama koje ste dobili, pominje sliv i rijeka Crni potok, a vi na terenu vodozahvat pravite nizvodno od ušća Crnog potoka u rječicu Čestogaz, pa samim tim kupite dva vodotoka?

Da li znate da ste povrijedili tuđa privatna imanja prilikom izgradnje vodozahvata, a da za to nemate dozvolu vlasnika imanja Mićović i da ste učinili krivično djelo?

Zašto mislite da ste imuni na crnogorske zakone i da ćete biti abolirani od krivične odgovornosti?", naveo je Labović.

On je poručio firmi "Dekar Energy" da ih još jednom podsjeća, da nijesu oni samoinicijativno napustili gradilište, već je radnike lokalno stanovništvo zamolilo da odu sa tog gradilišta.

"Ne daju da im uništavate prostor za golu egzistenciju i pravo na život i pri tom stavu ćemo ostati dok ne odustanete od gradnje. Sve što ste u javnom obraćanju naglasili da biste uradili za lokalnu zajednicu i stanovništvo (vodovodi, lokalni putevi i zaposlenja na MHE), obećavali ste samo pojedincima u direktnom kontaktu", rekao je Labović.

Napomenuo je da kako budu dobijali odgovore na postavljena pitanja, otvaraće se neka nova.

"Vaša firma je izgubila svako povjerenje mještana zbog izuzetno neodgovornog odnosa prema pojedinim građanima (slučaj Vere Mićović), zbog radova na terenu i neobaviještenosti mještana MZ-e, a posebno zbog projektom predviđenog hvatanja svih rijeka i potoka u Regionalnim parku prirode Komovi, zbog načina gradnje i uništenja kompletnog biodiverziteta na vodama Parka i direktnog ugrožavanja razvoja poljoprivrede i turizma", zaključio je Labović.

Bonus video: