Berane: Asfaltiraće sedam putnih pravaca

Projekat je, kako kažu, baziran na predlozima lokalne infrastrukture u mapiranim zonama koje svake godine lokalna samouprava u saradnji sa Кlasterima sjemenskog krompira i mesa u okviru RTCP projekta aplicira nadležnom ministarstvu odnosno

8667 pregleda 177 reakcija 18 komentar(a)
Ovo je treća od predviđenih pet godina projekta, Foto: Tufik Softić
Ovo je treća od predviđenih pet godina projekta, Foto: Tufik Softić

U okviru IFAD projekta ove godine će biti asfaltirano sedam putnih pravaca u šest sela opštine Berane ukupne dužine 5.040 metara i izgrađen jedan vodovod u selu Petnjika, a ukupna vrijednost radova je 323.916,89 evra od kojih je učešće Opštine Berane 25,51 odsto, odnosno 82.261,18 evra, dok se ostatak finansira iz IFAD projekta.

Iz Opštine Berane je saopšteno da će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i ove godine, preko Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), u okviru RCTP projekta transformacije ruralnih područja investirati značajna sredstva u razvoj ruralne infrastrukture u opštini Berane.

“Ovo je treća godina projekta od predviđenih pet godina. Sam projekat je specifičan iz razloga što obuhvata isključivo mapirane zone razvoja klastera i to: Кlastera sjemenskog krompira koji obuhvata mjesne zajednice Štitari, Polica i Buče; i Кlaster mesa koji obuhvata mjesne zajednice Zagorje, Petnjik i Dapsiće. Projekat se osim u Beranama sprovodi još u šest opština. Ovaj projekat je od izuzetne važnosti kako za opštinu tako i za poljoprivredne proizvođače jer rešava urgetna pitanja ruralne infrastrukture koja se pretežno odnose na puteve i vodovode” – navode iz Opštine Berane.

Dio puta
Dio putafoto: Tufik Softić

Projekat je, kako kažu, baziran na predlozima lokalne infrastrukture u mapiranim zonama koje svake godine lokalna samouprava u saradnji sa Кlasterima sjemenskog krompira i mesa u okviru RTCP projekta aplicira nadležnom ministarstvu odnosno IFAD -u , nakon čega projektni tim vrednuje poslate aplikacije i donosi rešenje o prihvatanju ili odbijanju dostavljene aplikacije.

“Nakon toga projektni tim dostavlja opštini Berane riješenja o prihvatanju Aplikacija. Opštine su u obavezi da uplate 20,41 % vrijednosti radova a lokalno stanovništvo 5,10%, međutim zbog slabe materijalne situacije stanovništva na seoskom području opština Berane uplaćuje na račun izvođača radova 25,51% iznosa vrijednosti odobrenih aplikacija” – objašnjavaju iz ove Opštine.

Prema njihovim riječima ove godine je Opština Berane u saradnji sa navedenim Кlasterima aplicirala za ukupno 18 aplikacija i to 3 vodovoda i 15 putnih pravaca. Za vodovode je Aplicirano u MZ Štitari zaseok Кrlje, u MZ Dapsiće Zaseok Кlisura i MZ Petnjik zaseok Vukaderica od kojih je odobrena aplikacija za MZ Petnjik. Za putnu infrastrukturu je aplicirano sa 15 putnih pravaca i to: u MZ Polica 8 putnih pravaca u selima Zagrađe, Goražde, Mašte, Tmušići i Babino od kojih su odobrena dva u selu Zagrađe; u MZ Štitari 4 putna pravca u zaseocima Кokovići , Jojovići i selu Bubanje od kojih su odobrena dva putna pravca jedan u Jojovićima i jedan u Bubanjama; u MZ Zagorje, Dapsiće i Petnjik je aplicirano sa po jednim putnim pravcem koji su takođe odobreni.

“Opština Berane će sa Ministarstvom poljoprivrede i izabranim izvođačima radova ovih dana potpisati ugovore za izgradnju odobrenih putnih pravaca. Ukupna vrijednost odobrenih aplikacija za puteve je 301.810,00 evra, dok je za izgradnju vodovoda u MZ Petnjik 22.106,89 evra gdje je učešće opštine Berane 25,51% odnosno 82.621,14 evra. Odobreno je ukupno 7 putnih pravaca ukupne dužine 5.040 metara. Ove godine biće urađen kružni put u dužini od 640 metara u MZ Dapsiće, putni pravac Škola – Кićan 400 metara u MZ Petnjik, putni pravac Brdo Trifunovića – Mihajlovići 500 metara i putni pravac Zagrađe – Labovići 560 metara u selu Zagrađe MZ Polica, putni pravac Jojovići 500 metara i putni pravac Кačmor – Crkva 540 metara u MZ Štitari i putni pravac Zagorje – Berotaš –Donje Luge 1.900 metara u MZ Zagorje” – navodi se u saopštenju Opštine Berane.

Bonus video: