Kraj mandata, a odluke im ne stižu

Više od dvije godine traje postupak protiv osam poslanika vladajuće koalicije

19041 pregleda 2 komentar(a)
S jedne od posljednjih sjednica Skupštine Crne Gore, Foto: Savo Prelević
S jedne od posljednjih sjednica Skupštine Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Agencija za sprečavanje korupcije ni poslije više od dvije godine nije okončala postupke protiv osam poslanika vladajuće koalicije zbog sumnje da su prekršili Zakon o sprečavanju korupcije.

“Upravni postupci su u toku i nakon okončanja biće donijete odluke. Postupci se nalaze u završnoj fazi i odluke se mogu očekivati u skorije vrijeme,” rečeno je “Vijestima” iz Agencije, dodajući da ovi slučajevi nisu zastareli.

Skupština je, u međuvremenu, završila s posljednjom sjednicom ovog saziva.

Neka od tih imena ponovo su se našla na izbornim listama svojih partija ili koalicija za predstojeće parlamentarne izbore.

Slučaj je pokrenut u maju 2018. na osnovu pisanja “Vijesti”, poslije čega je uslijedila i inicijativa Centra za građansko obrazovanje (CGO) da se poslanici stave “pod lupu”.

Izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević u urgenciji adresiranoj direktorici Agencije Jeleni Perović navela je da je neshvatljivo da o “ovako prostom pitanju Agencija kao institucija ni nakon 26 mjeseci nema konačne odluke”.

“To što je Agencija činila do vašeg dolaska nije vaša odgovornost, ali od trenutka kada ste postali direktorka i kada dobijate ovu našu urgenciju postaje u cjelosti vaša odgovornost i ovo će zacijelo biti jedno od pitanja na osnovu kojeg će zainteresovana i šira javnost cijeniti vaš rad”, poručila je Uljarević.

Urgencija je upućena istog dana - 24. jula, kada je predsjednica cetinjskog Osnovnog suda jednoglasno izabrana na sjednici Savjeta Agencije za direktoricu, čime je poslije sedam mjeseci popunjeno mjesto Sretena Radonjića.

“Vijesti” su počekom maja pisale da veći dio od 42 poslanika vladajuće koalicije u svojim redovnim godišnjim imovinskim kartonima za 2017. godinu nisu prijavili skupštinske bonuse. Zakonom o sprečavanju korupcije precizirano je da se u imovinskim kartonima moraju navesti svi prihodi, a onome ko se ogriješi zaprijećena je novčana kazna do 2.000 eura.

Na osnovu pisanja “Vijesti”, CGO je odmah potom uputio inicijatvu Agenciji da pokrene postupke protiv poslanika, ali su iz te NVO morali da šalju i više urgencija kako bi dobili informacije o slučaju.

“Želimo da vjerujemo da konačno na čelo te institucije dolazi neko ko nije opterećen partijskim i vezanim interesima i ko će odluke donositi po zakonu i blagovremeno. Ovo se posebno odnosi na one inicijative u čijem fokusu su funkcioneri vlasti i u kojima se argumentovano ukazuje na kršenje Zakona o sprečavanju korupcije”, poručila je Uljarević u urgenciji Perovićevoj

Pojedini među tim poslanicima u međuvremenu su poslaničke zamijenili drugim javnim funkcijama.

CGO je od Savjeta Agencije prošlog oktobra dobio informaciju u kojoj stoji da su pokrenuti postupci protiv samo osam poslanika po ovom osnovu, pri čemu su tri predmeta u tom trenutku bila u pripremi nacrta odluka, u četiri su upućeni rezultati o ishodu ispitnog postupka. U jednom, Agencija nije mogla da uruči poziv za saslušanje poslanika.

Od tada nije bilo rezultata.

“Iz ovog zaključujemo i da je Agencija, iz nama nikad objašnjenih razloga, odlučila da ne pokrene postupke protiv 17 poslanika, iako je za to imala sve dokaze, kao i da nas obavještava da javne funkcionere koje redovno viđamo i putem sredstava javnog informisanja, samo Agencija ne može naći. Podsjećamo na praksu da Agencija u slučajevima čak i opozicionih odbornika, a ne poslanika, promptno postupa, kao i da ne ulaže mnogo napora da njih nađe, već donosi rješenja i bez njihovog izjašnjenja, koja su, naravno, za te opozicione funkcionere negativna. To naglašava samo ovaj školski primjer selektivnog postupanja i izbjegavanja da se Zakon o sprečavanju korupcije primijeni na svakog podjednako i doslovno od strane Agencije”, upozorila je Uljarević.

Pisali joj o neshvatljivom ponašanju Agencije: Nova direktorica Jelena Perović
Pisali joj o neshvatljivom ponašanju Agencije: Nova direktorica Jelena Perović foto: Miloš Rudović

U slučaju protiv jednog poslanika opozicije, Agenciji je trebalo malo više od mjesec da donese odluku.

Uljarević je zatražila od Perovićeve da obnovi čitav postupak protiv svih 25 funkcionera koji nisu u svojim imovinskim kartonima imali prijavljene sve prihode.

U Crnoj Gori se krajem mjeseca održavaju parlamentarni i izbori u pet opština - Andrijevici, Budvi, Gusinju, Kotoru i Tivtu.

To će biti prvi izbori na kojima se primjenjuju nove odredbe Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, za koje je limit za donacije povećan sa 2.000 na 5.000 eura za fizička i sa 10.000 na 20.000 eura za pravna lica.

Bonus video: