Nema dogradnje u Nacionalnom parku "Durmitor"

"Lokacija se nalazi u zahvatu NP “Durmitor”, u kome se, u skladu sa zaljučcima i preporukama iz izvještaja Savjetodavne misije UNESCO-a planirani kapaciteti ne mogu povećavati"

14672 pregleda 30 reakcija 7 komentar(a)
Restoran na Crnom jezeru, Foto: Privatna arhiva
Restoran na Crnom jezeru, Foto: Privatna arhiva

Preduzeće “Explorer” neće moći da dograđuje restoran na Crnom jezeru, jer se taj objekat nalazi u zoni Nacionalnog parka “Durmitor”.

To piše u Nacrtu izmjena i dopuna Prostornog plana posebne namjene (PPPN) za Durmitorsko područje i Nacrtu izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu.

U dijelu u kom su obrađeni zahtjevi pristigli prije početka izmjena i dopuna PPPN, piše da se ne prihvata “Explorerov” plan za dogradnju restorana na Crnom jezeru

"Lokacija se nalazi u zahvatu NP “Durmitor”, u kome se, u skladu sa zaljučcima i preporukama iz izvještaja Savjetodavne misije UNESCO-a planirani kapaciteti ne mogu povećavati", objašnjeno je.

Preduzeće “Explorer”, Kolašinca Luke Bulatovića, u žižu javnosti dospjelo je početkom prošle godine, kada su stanovnici durmitorskog kraja i ljubitelji prirode iz cijele Crne Gore, branili Crno Jezero od planiranih radova.

Protesti, koji su rezultirali pobjedom građana i očuvanjem tog dragulja prirode, počeli su nakon što su u zoni NP “Durmitor”, nadomak Crnoj jezera, posječena 42 stabla i najavljena izgradnji bungalova.

Građanska inicijativa “Dalje nećeš moći” izvojevala je raskid ugovora sa Bulatovićevom firmom.

Ipak, tom Kolašincu je krajem prošle godine, uprkos tome što nije dostavio odobrenje za postavljanje privremenog objekta, Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj Opštine Žabljak izdao privremeno odobrenje za rad za drugi lokal “Ledena pećina”.

U tom rješenju, zavedenom 30. decembra 2019. godine pod brojem 336/19-03-UPI-253, obrazloženo je da se na osnovu urbanističko-tehničkih uslova “može očekivati da će postupak dobijanja odobrenja za postavljanje objekta biti okončan pozitivno”.

Predsjednik Opštine Žabljak, Veselin Vukićević, “Vijestima” je tada potvrdio da je privremenim rješenjem odobren rad kafiću “Ledena pećina” koji se nalazi na obali Crnog jezera u Žabljaku. “Uz zahtjev za izdavanje odobrenja dostavljena je dokumentacija propisana Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, izuzev odobrenja za postavljanje privremenog objekta. Umjesto toga, podnosilac zahtjeva je dostavio urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije, čime je jasno da je postupak za dobijanje odobrenja za postavljanje objekta započet. Kod ovakve situacije, donosilac rješenja primijenio je institut privremenog rješenja, propisan članom 19 stav 4 Zakona o upravnom postupku. Ovo iz razloga što je našao za shodno da, u zakonskoj proceduri, udovolji opravdanom zahtjevu stranke da za predstojeće praznike legalno obavlja ugostiteljsku djelatnost”, kazao je Vukićević tada. Obrazložio je da je došenje tog rješenja rezulatat zajedničkog razmatranja problema pravnog tima Opštine Žabljak, sačinjenog iz više organa lokalne uprave.

“U okviru organa i službi lokalne samouprave i lokalne uprave Opštine Žabljak, svaki organ samostalno donosi odluke iz svoje nadležnosti. U pojedinim postupcima, neophodno je uključiti više službenika radi donošenja pravilne i zakonite odluke, ali odnosi između organa ne počivaju na principima naređenja i pritisaka sa nivoa predsjednika i potpredsjednika Opštine. Bio sam upoznat sa ovim problemom prije donošenja rješenja. Smatram da je donijeto rješenje zakonito, pa cjelokupnu situaciju u vezi sa ovim, apsolutno ne vidim kao razlog za podnošenje ostavke. Smatram da izdavanje ovakvog rješenja ne predstavlja pritisak na donosioca odluke o postavljanju privremenih objekata. U konkretnom slučaju, postupak u vezi postavljanja privremenog objekta vodi Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore, na čiju odluku predmetno rješenje nema nikakvog ni pravnog ni faktičkog uticaja”, kazao je Vukićević u martu.

Tada je tvrdio i da tim rješenjem, “zasnovanim na zakonu”, nije ugrožen javni interes, niti je prouzrokovana šteta trećim licima. “Odluka je zasnovana na temelju realnog očekivanja da će postupak dobijanja odobrenja za postavljanje objekta biti okončan pozitivno, tim prije što je objekat prepozant u programu privremenih objekata za Nacionalni park “Durmitor”. S obzirom na navedeno, jasno je da nema prostora za priču o odgovornosti bilo kojeg lica koje je učestvovalo u ovom postupku”, rekao je tada prvi čovjek Opštine Žabljak.

Bonus video: