Uveden džudo u sedam škola, Šehović poručio djeci: “Uvijek igrajte fer”

U projektu “Džudo za djecu” učestvuju: JU OŠ „Mahut Adrović“ Petnjica, JU OŠ „Štampar Makarije“ – Podgorica, JU OŠ „Braća Ribar“ – Nikšić, JU OŠ „Hajro Šahmanović“ – Plav, JU OŠ „Salko Aljković“ – Pljevlja, JU OŠ „Anto Đedović“ – Bar, JU OŠ „Savo Ilić“ – Kotor, a pored obuke, donacijom su obuhvaćene i tatami podloge za svih sedam škola, kao i 350 kimona za džudo
123 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2018. 12:56h

U JU OŠ „Štampar Makarije“ danas je obilježen početak projekta „Džudo za djecu“ u okviru kojeg će za sedam škola biti organizovana jednogodišnja obuka profesora fizičkog vaspitanja i djece u džudou, ali i donirana džudo oprema vrijednosti oko 30. 000 eura.

Tokom svečanosti obratili su se ministar prosvjete Damir Šehović, predstavnik Međunarodnog džudo saveza Teodor Pop, predsjednik Džudo saveza Crne Gore Dragomir Bečanović i direktorica Škole Milica Stanković.

U svom obraćanju ministar Šehović je podsjetio da su Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo sporta prije pola godine potpisala sporazum o saradnji kojim su se obavezala da će raditi na unapređenju školskog sporta i vratiti ga u škole na način na koji to zaslužuju učenici, ali i sport. Ovaj projekat, prema njegovim riječima, samo je dio ispunjenja obaveza dogovorenih Memorandumom.

“Insistiranje na promociji školskog sporta rezultat je ubijeđenja da nema boljeg načina da kod djeteta stvorimo zdrave navike i da ono izgradi stabilan karakter zasnovan na fer pleju”, rekao je Šehović i dodao da kroz sport na najkvalitetniji način dijete nauči da se nosi sa pobjedom, ali i da sa ponosom prihvati poraz, svjesno da je on samo preduslov za nove pobjede.

Zahvalivši Međunarodnoj džudo federaciji koja je prepoznala značaj ovog projekta, on je pozvao djecu da se bave džudoom uz poruku da uvijek igraju fer.

Predstavnik Međunarodnog džudo saveza Teodor Pop istakao je da je džudo postao jedan od vodećih olimpijskih sportova i izrazio zadovoljstvo što je Međunarodna džudo federacija u prilici da snažno podrži ovaj projekat koji je ocijenio značajanim za razvoj sporta, fizičke i mentalne sposobnosti mladih ljudi, kao i za izgradnju boljeg društva.

Predsjednik Džudo saveza Crne Gore Dragomir Bečanović naglasio je da se sport i obrazovanje uvijek prožimaju stvarajući uslove za jačanje i nadograđivanje kulturnog identiteta. U tom kontekstu je začeta i ideja da džudo kao sport bude stastvani dio osnovnog obrazavanja u Crnoj Gori. Bečanović je zaključio da je kroz ovaj projekat crnogorski sport učvrstio i unapredio svoje mjesto u svijetu sporta, a naša mladost dobila kvalitetnu osnovu za razvoj i napredak.

U projektu “Džudo za djecu” učestvuju: JU OŠ „Mahut Adrović“ Petnjica, JU OŠ „Štampar Makarije“ – Podgorica, JU OŠ „Braća Ribar“ – Nikšić, JU OŠ „Hajro Šahmanović“ – Plav, JU OŠ „Salko Aljković“ – Pljevlja, JU OŠ „Anto Đedović“ – Bar, JU OŠ „Savo Ilić“ – Kotor, a pored obuke, donacijom su obuhvaćene i tatami podloge za svih sedam škola, kao i 350 kimona za džudo.

U ime direktora škola na donaciji zahvalila je direktorica JU OŠ „Štampar Makarije“, Milica Stanković izrazivši zadovoljstvo zbog prepoznavanja značaja razvoja sporta u školama.

U okviru svečanosti djeca su demonstrirala neke od osnovnih džudo vještina.

Galerija

Bonus video: