Opština Bar: Kosović slabo prati pitanja lokalnih javnih finansija, i za to ga demantuju zvanični podaci

"Opština je među prvima kreirala paket podrške privredi i građanima vrijednosti blizu milion eura, što u potpunosti potvrđuje spremnost Opštine Bar da u izazovnom vremenu i narušenom privrednim tokovima uzrokovanim koronavirusom, smanjenjem dažbina privrednicima i produžavanjem rokova za izmirivanje njihovih obaveza prema budžetu, pružimo maksimalnu podršku i pomognemo funkcionisanje privrede u gradu"

3233 pregleda 6 komentar(a)
Bar (ilustracija), Foto: Anto Baković
Bar (ilustracija), Foto: Anto Baković

Opština Bar poručila je da je među prvima kreirala paket podrške privredi i građanima vrijednosti blizu milion eura.

Oni su reagovali na današnje saopštenje kandidata za poslanika koalicije "Crno na bijelo" iz ovoga grada Željka Kosovića.

"O ekspertizi stručnjaka iz URE najbolje govori današnji pokušaj predizbornog marketinga kandidata za poslanika koalicije „Crno na bijelo“ Željka Kosovića, koji za poreske obaveze barskih privrednika u doba novog koronavirusa krivi dvije odluke koje je Skupština opštine Bar donijela 2016. godine. Odluka o opštinskim nekategorisanim putevima iz 2016. i Odluka o naknadi za korišćenje opštinskih i nekategorisanih puteva donesene u skladu sa zakonima iz te oblasti, i ne predstavljaju nove namete, već postojeće naknade koje se naplaćuju u svim opštinama u Crnoj Gori, od čije naplate Opština ulaže velika sredstva u saobraćajnu infrastrukturu. Ova naknada naplaćivana je i u prethodnoj godini, a prihod ostvaren po tom osnovu prikazan je u završnom računu Opštine Bar koji je usvojen 25. juna ove godine na sjednici Skupštine opštine Bar", navodi se u reagovanju.

Kažu da "Kosović očito slabo prati pitanja lokalnih javnih finansija, i za to ga demantuju zvanični podaci."

"Opština Bar ostvaruje rast naplate lokalnih prihoda od 2003. godine, dok je u 2019. godini naplata poreza na nepokretnosti bila rekordna – ostvareno je 6.108.829,80€, ili 89,84% planiranog za tu godinu. Aktuelna lokalna uprava u protekloj godini povećala je i bazu poreskih obveznika za naplatu poreza na nepokretnosti za 70.355m2, što takođe povećava prihode opštinskog budžeta. Sve aktivnosti koje smo sprovodili na većem punjenju budžeta daju pozitivne efekte, i u krajnjem stvaraju veću osnovu za finansiranje rada službi i javnih preduzeća, i ulaganja u infrastrukturu i projekte od značaja za sve građana Bara, što očito nailazi na neodobravanje nedobronamjernih pojedinaca. Dobra namjera izostala je i u tumačenju rada Opštine povodom aktuelne situacije sa COVID-19 i njegovim uticajem na privredu, gdje smo reagovali maksimalno brzo i efikasno. Opština je među prvima kreirala paket podrške privredi i građanima vrijednosti blizu milion eura, što u potpunosti potvrđuje spremnost Opštine Bar da u izazovnom vremenu i narušenom privrednim tokovima uzrokovanim koronavirusom, smanjenjem dažbina privrednicima i produžavanjem rokova za izmirivanje njihovih obaveza prema budžetu, pružimo maksimalnu podršku i pomognemo funkcionisanje privrede u gradu". kazali su iz Opštine Bar.

Dodaju da postignuti pozitivni rezultati rada lokalne uprave zavređuju afirmaciju i pohvalu, "što bi i sam Kosović, kada se bude tačno informisao, trebao da potvrdi."

"U suprotnom, njegovo oglašavanje može se tumačiti kao predizborno oglašavanje kandidata sa liste na brzinu sklepane koalicije za cenzus", zaključeno je.

Bonus video: