TO Budva: Neprimjerene kvalifikacije i istup Ivkovića nije motivisan strukom i turizmom

Petar Ivković, lider budvanskog SD, koga je odbornička većina imenovala za potpredsjednika Opštine, prije par dana optužio je Turističku organizaciju Budve za loš rad, veliko neznanje i javašluk

4241 pregleda 3 komentar(a)
Budva (ilustracija), Foto: Shutterstock
Budva (ilustracija), Foto: Shutterstock

Turistička organizacija Budve odbacila je optužbe Petra Ivkovića koje je uputio na njen rad, ocijenjujući da je njegov istup nije inspirisan turizmom.

A Petar Ivković, lider budvanskog SD, koga je odbornička većina imenovala za potpredsjednika Opštine, prije par dana optužio je Turističku organizaciju Budve za loš rad, veliko neznanje i javašluk. Kazao je da nijesu zadovoljni lošim snalaženjem i neradom TOB-a kao najvažnijeg subjekta u kreiranju ambijenta poslovanja turističke privrede u ovoj situaciji.

„Malo je reći da smo iznenađeni saopštenjem koje se našlo u crnogorskim medijima, odnosi se na rad TO Budva a potpisano je od g. Petra Ivkovića. Naše iznenađenje je bazirano na dugogodišnjoj profesionalnoj i korektnoj saradnji koju TO Budva ostvaruje sa g.Ivkovićem, ponajprije kao predsjednikom udruženja turističkih agencija u CTU-u, istovremeno cijeneći njegovo višedecenijsko iskustvo u turizmu. Ne želimo se baviti namjerom javnog istupa sa neprimjerenim kvalifikacijama u ovako specifičnom društvenom trenutku u našoj zemlji a posebno našem gradu, nažalost stiče se utisak da ona nije inspirisana ni vezana za oblast turizma. Djeluje nevjerovatno da je motiv objavljivanja saopštenja turističke prirode i struke“, navodi se u saopštenju TO Budve.

Kako dodaju štaviše, nakon prvih slučajeva koronavirusa u zemlji, zamolilu su Ivkovića "kao i mnoge stručne sugrađane, za sugestije radeći na dokumentu Budva, turistička sezona i koronavirus–smjernice za izlazak iz krize” baziranоg na savjetima turističke privrede, iskustvima regiona i visokorazvijenih turističkih destinacija“.

"U dokumentu na kojem se temeljno radilo, nakon usvajanja na Izvršnom odboru, ТО Budva je kao što je javnost upoznata krajem aprila, prva u Crnoj Gori predložila oslobađanje od plaćanja članskog doprinosa TOB-u za kao direktnu olakšavajuću mjeru za privredu na uštrb svog budžeta. Predloženo je i niz olakšica za turističku privredu Budve za period od 12 mjeseci, o čemu je ispred CTU-a upoznat i gospodin Ivković. “Smjernice” TO Budva predviđaju osnivanje stručnog tijela koje će “rukovoditi” budvanskim turizmom u ovim vanrednim okolnostima.TO Budva je preduzela aktivnosti iz svoje nadležnosti, ali u okviru zakonskih ovlašćenja ne može ostvariti sve predviđeno. Izlaskom iz krize koja pogađa svakog našeg građanina moramo se baviti kvalitetno, odgovorno i organizovano na svim nivoima kao destinacija posvećena turizmu, što je i predviđena uloga predloženog stručnog tima. Nasuprot tome, imamo višemjesečnu krizu funkcionisanja u većini lokalnih institucija na koju mi u TO Budva svakako nismo uticali i to u uslovima pandemije kojim je najviše ugrožen turizam, od koga kompletan ekonomski život grada zapravo i zavisi“, ističu u TO Budva.

Naglašavaju da zatvaranjem granica i potpunim zaustavljanjem turističkog prometa i prihoda, TO Budva je shodno planu funkcionisanja i likvidnosti usljed krize izazvane koronavirusom, pristupila dodatnoj racionalizaciji štedljivo raspoređujući sredstva prenijeta iz 2019.

„S obzirom na to da je ova godina do sada praktično bez prihoda od naplate boravišne takse. Zahvaljujući pozitivnoj poslovnoj prethodnoj godini iz akumuliranih sredstava u TO Budve je još uvijek stabilna isplata ličnih dohodaka, redovnih režijskih troškova, realizacija započetih projekata i plaćanje prispjelih obaveza i neophodno ulaganje u promociju destinacije na strateškim tržištima. Za razliku od značajnog broja ostalih TO koje su u problemu sa redovnim poslovanjem i obraćaju se za pomoć jer prilivi izostaju svim turističkim oganizacijama, TO Budva još uvijek sličnim zahtjevima nije dodatno opteretila osnivača ili državu.Nakon organizacije Dočeka 2020 i najposjećenijeg grada za vrijeme novogodišnjih praznika do sada, planirali smo i druge manifestacije koje grade prepoznatljiv imidž Budve već godinama. Ali je taj dio obustavljen zbog opšte situacije i ograničavajućih mjera. Sa turističkim agencijama koje najviše učestvuju u turističkom prometu, postignut dogovor o zajedničkom radu na marketing konceptu za 2021. Konačno, bez namjere da odgovaramo ili polemišemo na neprimjerene riječi koje je gospodin Ivković izrekao “cijeneći” naš rad, smatramo da se naša djela vide i govore dovoljno. Ali i da uvijek, kao i sada, težimo boljem bez obzira na teške okolnosti u kojima poslujemo“, zaključuju u reagovanju.

Bonus video: