"Čistoća": U toku detaljno čišćenje i uklanjanje materijala iz korita Ribnice

Iz "Čistoće" ističu da se proteklih godina suočavaju sa sve većim problemom odlaganja otpada u koritu rijeke

8946 pregleda 104 reakcija 15 komentar(a)
Poravnato korito Ribnice u centru Podgorice, Foto: Damira Kalač
Poravnato korito Ribnice u centru Podgorice, Foto: Damira Kalač

Iz preduzeća "Čistoća" su reagovali na tekst koji je jutros objavljen u "Vijestima" povodom poravnatog korita rijeke Ribnice u centru Podgorice.

Saopštili su da je u toku detaljno čišćenje i uklanjanje nataloženog materijala iz korita rijeke, te da su informaciju o aktivnostima planirali da objave po završetku kompletnog posla.

Kada je u pitanju uređenje korita Ribnice, iz "Čistoće" ističu da se to privredno društvo proteklih godina suočava sa sve većim problemom odlaganja otpada u koritu rijeke, koje je, kako navode, dominanatno rezultat nesavjesnog odnosa pojedinaca, koji na tom mjestu, pored komunalnog otpada, odlažu i građevinski šut, zemljane iskope i druge vrste otpada.

"Upravo zbog navedenog, kao i prethodnih nekoliko, i ove godine smo Programom rada planirali aktivnost detaljnog čišćenja i uklanjanja nataloženog materijala iz korita Ribnice. Ove aktivnosti su započete prije nekoliko dana i s obzirom na to da će se parcijalno raditi, informaciju o realizovanom planirali smo da objavimo po završetku kompletnog posla. Do sada je detaljno očišćen potez od mosta Kapadžića do knjižare Karver, trenutno se radovi izvode u Ulici Goce Delčeva-nizvodno od tenkovskog mosta (kod starog mlina), a uzvodno će biti nastavljeni narednih dana."

Radovi se, kako se dodaje u saopštenju, izvode uz angažovanje mehanizacije Čistoće, nakon čega će zaposleni kompletan prostor još jednom preći kako bi ručno uklonili preostali komunalni otpad. Podsjećaju da su obale i korita rijeka prostori koje privredno društvo ‘’Čistoća’’ redovno održava, u dijelu sakupljanja komunalnog otpada, a posebnu pažnju, kako ističu, posvećuju Ribnici koja je "svojevrsni simbol našeg grada."

"Tokom godine, djelovi obale i korita Ribnice do kojih smo mogli prići su čišćeni u nekoliko navrata, a prilikom svakog čišćenja su sakupljene značajne količine komunalnog, ali i drugih vrsta otpada. Takođe, kako bi korito Ribnice održali čistim, pored redovnog čišćenja u prethodnih par mjeseci smo na dvije lokacije postavili i zaštitne mreže – barijere koje će, posebno u zimskom periodu, kada nivo vode bude visok, spriječiti prodiranje otpada ka obali Morače – Sastavcima i istovremeno omogućiti lakše i brže uklanjanje istog."

Sve navedeno, kako ističu iz "Čistoće", potvrđuje da nema prostora za brigu.

"Radnje koje sprovodimo u kontinuitetu isključivo doprinose zaštiti i uređenju zajedničkih prostora i pozivamo sve građane, posebno one koji vole rijeku Ribnicu da nam se pridruže i tako zajednički damo još veći konkretan doprinos rješavanju ovog problema, kako bismo sačuvali naše rijeke i naš grad učinili ljepšim i boljim mjestom za život", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: