ASK i moguće vidi kao kršenje zakona

Vukčevića je vladajuća koalicija prošle godine većinom poslanika u Skupštini razriješila dužnosti u Savjetu i tako povratila većinu u tom tijelu i kontrolu nad RTCG
97 pregleda 0 komentar(a)
Administrativni odbor, Nikola Vukčević, Foto: Luka Zeković
Administrativni odbor, Nikola Vukčević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.01.2018. 15:18h

Crnogorski režiser Nikola Vukčević ponovo će se žaliti Upravnom sudu nakon što je Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) donijela gotovo istovjetnu odluku o njegovom navodnom sukobu interesa.

Sud je prije dva dana poništio raniju odluku ASK, kojom je utvrđeno da je tadašnji potpredsjednik Savjeta RTCG navodno bio u sukobu interesa jer je režirao film, međutim, Agencija je juče u ponovnom postupku utvrdila da je Vukčević “mogao biti” u sukobu interesa. Navodno je, smatraju u ASK, i u toj situaciji poznati crnogorski režiser kršio odredbe Zakona o javnim radio-difuznim servisima, koje se odnose na sukob interesa, kao i Zakon o sprječavanju korupcije.

Pravnici smatraju da zakoni ne poznaju “mogao je biti”, već jedino “ako učini”, pa smatraju da je reditelj mogao biti u sukobu interesa samo ako je privatni interes podredio javnom, a ne ako je to mogao učiniti.

Vukčević je na svom fejsbuk profilu objavio da je po takvom tumačenju svako kriv po rođenju, jer je “mogao” nešto da uradi.

“Kažu: mogao je biti. Mogao je, ali nije, gospodo. Upravo je poenta u tome da nije: navedeni film nije emitovan na RTCG, a TVCG nema niti kakve veze sa tim projektom, i upravo je time što nije - član Savjeta pokazao da nije pogazio zakon...”, napisao je Vukčević na fejsbuk profilu.

Iz ASK, kojom rukovodi Sreten Radonjić, saopštili su da je odluka ista, samo je detaljnije obrazloženo, po uputima Upravnog suda, kako je režiranje filma i honorar od nezavisne produkcije Vukčevića doveo u sukob interesa.

Oni su odluku dodatno obrazložili time da je Vukčević mogao da odluči, kao član Savjeta, da njegov film bude emitovan na RTCG-u i izazove sukob interesa.

“...Na način što je ispunjavajući ugovorenu obavezu iz ugovora zaključenog sa ,'Galileo Production' režirao film 'Romi i neke strane priče', na koji način je mogao doći u sukob interesa da kao član Savjeta RTCG čija je nadležnost da usvaja programska dokumenta, plan rada i izvještaj o radu RTCG, odlučuje da se predmetni film emituje na programima Televizije Crne Gore, na koji način bi ostvario privatni materijalni ili nematerijalni interes, u vidu autorskog honorara za iskorišćavanje svog autorskog djela”, piše u dokumentu ASK.

Pravnici smatraju da ni ovakvo obrazloženje ne stoji, s obzirom da prema Zakonu o RTCG Savjet usvaja programske planove, a predlažu ih generalni i programski direktori. Prema tome, smatraju, član Savjeta ne može da odluči šta će da se nađe u programu, samo da glasa za plan.

Savjet kao upravljačko tijelo može dati preporuke za izmjenu planova, ukoliko iste ne usvoji.

Vukčevića je vladajuća koalicija prošle godine većinom poslanika u Skupštini razriješila dužnosti u Savjetu i tako povratila većinu u tom tijelu i kontrolu nad RTCG.

Iz ASK su juče saopštili da DPS ne utiče na njihov rad, kao i da je skupštinski Administrativni odbor, koji je predložio razrješenje reditelja, sproveo nezavisan postupak od njih.

Vukčević je novu odluku ASK-a na fejsbuku opisao kao “duhovitost”.

“I dok se ASK bude bavio onim što sam ja mogao (a nijesam), predlažem im da se okrenu oko sebe i vide što se radi u Crnoj Gori a mogao bi biti njihov posao.”

Vukčevića moraju vratiti u RTCG nakon pravosnažnosti presude

Akcija za ljudska prava (HRA) smatra da bi Skupština morala da vrati Vukčevića u Savjet RTCG ukoliko Upravni sud dosudi da je odluka ASK nezakonita.

“Pravni osnov za razrješenje Vukčevića će definitivno nestati kada presuda Upravnog suda postane pravosnažna. Tada bi Skupština morala da ga vrati na funkciju člana Savjeta RTCG sa koje ga je nezakonito uklonila. Ako se to kojim slučajem ne bi desilo, izgubio bi se svaki privid pravičnosti i povjerenja u vladavinu prava u državnim poslovima”, piše u saopštenju HRA.

Iz Skupštine je prije dva dana saopšteno da poništenje odluke Agencije ne bi imali nikakve pravne posljedice po taj dom, jer je Administrativni odbor proveo potpuno odvojen postupak od ASK.

Saopštili su da su u slučaju njegovog bivšeg kolege iz Savjeta RTCG Gorana Đurovića, kojeg je Skupština takođe razriješila krajem prošle godine, podnijeli tužbu Osnovnom sudu. U slučaju, sličnom njegovom je, tvrde, Vrhovni sud po reviziji utvrdio nadležnost Osnovnog suda.

Bonus video: