Sindikat ne štiti 2.000 radnika u Pljevljima

Predsjednik Opštinskog povjereništva kaže da zbog raznih pritisaka gotovo 40 odsto zaposlenih u Pljevljima nije sindikalno organizovano

8600 pregleda 30 reakcija 4 komentar(a)
Ratko Pejović, Foto: Privatna arhiva
Ratko Pejović, Foto: Privatna arhiva

Od pet i po hiljada zaposlenih u Pljevljima, oko dvije hiljade nije sindikalno organizovano, tvrdi predsjednik Opštinskog povjereništva Saveza sindikata Crne Gore Ratko Pejović.

On kaže da je glavni problem radničkog neorganizovanja to što su zaposleni izloženi strahu i pritisku vlasnika preduzeća, ali i političkim pritiscima, te da veliki broj radnika u ugostiteljskim i trgovačkim preduzećima nisu sindikalno organizovani.

“Veliki broj radnika još nije sindikalno organizovan, jer se na njih vrši pritisak i oni ne smiju da insistiraju na sopstvenim problemima. Posljednjih godina u mnogim preduzećima ugasile su se sindikalne organizacije”, rekao je Pejović za “Vijesti”.

Ističe da je sindikalno povjereništo u posljednje vrijeme izgubilo na značaju. “Iako zamišljeno da budu prva adresa za rješavanje radničkih problema, većina radnika se za pomoć direktno obraća svojim granskim sindikatima. Ipak, svima koji nam se obrate pokušavamo da pomognemo koliko je u našoj moći. Ako ništa, a ono bar korisnim savjetima kako i na koji način da pokušaju da riješe problem”.

Funkcionisanje povjereništva, ističe Pejović, u mnogome je bilo otežano nakon požara u kojem su prije nekoliko godina izgorjele prostorije Radio-televizije Pljevlja, s obzirom na to da se i kancelarija SSCG nalazi u toj zgradi. Pejović kaže da su se nakon adaptacije zgrade nekadašnjih Društveno-političkih organizacija stekli uslovi za funkcionisanje povjereništva u punom kapacitetu.

“I u tako lošim uslovima, na kraju svake godine organizuju se godišnje sjednice Sindikalnih organizacija s teritorije Opštine Pljevlja kojima prisustvuju rukovodioci SSCG, a ista praksa uvedena je i kada su u pitanju granski sindikati koji djeluju u okviru SSCG.”

Kao značajnu aktivnost, Pejović je naveo i doprinos u deblokadi socijalnog dijaloga između predstavnika radnika RTV Pljevlja i lokalne uprave, kada je bilo teškoća u poslovanju.

Slične aktivnosti su vođene, u prisustvu povjereništva dvije sindikalne organizacije, krajem prošle godine po pitanju problematike u opštinskim lokalnim javnim preduzećima.

Pejović izdvaja i pokretanje pitanja naplate dugovanja bivših radnika Albone, Šumarstva i zemljoradničkih zadruga.

Kao najznačajnije sindikalne aktivnosti, Pejović navodi članstvo u Glavnom odboru Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore, čiji je član kao predsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilaca.

Ističe da je prije tri godine, na njegovo insistiranje, formiran Strukovni odbor vatrogasaca-spasilaca, koji djeluje kroz najveći granski sindikat, Sindikat Uprave i pravosuđa (koji ima 8.000 članova).

Ranije formirani Strukovni sindikat vatrogasaca tokom 15 godina nije uspio na jednom mjestu da okupi sve vatrogasce.

Pejović kaže da su kroz trogodišnje aktivnosti i pregovore s predstavnicima državnih institucija, ministarstava i opština doprinijeli da se značajno, ali ne i dovoljno, poboljša materijalni položaj vatrogasaca-spasilaca, kroz izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru obezbijedi benenficirani radni staž i bolje uslove rada, nabavka lične i kolektivne zaštitne opreme.

“Od svih srodnih sindikata u regionu jedino crnogorski Sindikat uprave i pravosuđa ima potpisan Granski kolektivni ugovor. Svojim članovima pružamo pravnu pomoć i zastupanje pred disciplinskim komisijama. Formirali smo strukovne odbore zaposlenih u sudovima i tužilaštvima i asocijacije u lokalnim upravama. Organizovali smo Opštu konferenciju sindikata, održavamo sopstvene sportske igre, aktivni smo učesnici u izradi mnogih zakona, imamo internet prezentaciju rada svih sindikalnih organizacija i razvili smo međunarodnu saradnju i partnerstvo sa srodnim sindikatima.”

Bonus video: